avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bunica mea a deschis succesiune acum 1 an si 11 luni dupa decesul bunicului, ea fiind unicul mostenitor. A decedat acum 2 saptamani, inainte sa finalizeze succesiunea. In acest ca eu, ca mostenitor al bunicii , trebuie sa suport plata impozitului de 1% din totalul succesiunii. deschis de ea dupa sotul sau? Multumesc
nu prea am inteles speta.
dar daca acceptati mostenirea este evident ca o acceptati cu drepturi si cu obligatii, adica evident ca va trebui sa platiti debitele succesiunii.
sau o puteti accepta sub beneficiu de inventar.

av zaharia florin
implicit cand accepti mostenirea cuiva, ii accepti sa platesti si datoriile.
Daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, nu se plateste impozit. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Acum, cand dumneavoastra mosteniti pe bunica, termenul nu incepe sa curga din nou, ci continua pentru prima succesiune (a bunicului), ramanand valabila scutirea de la plata impozitului doar pentru cea de-a doua (de la bunica).
Cred ca aveti timp suficient sa finalizati succesiunea, chiar daca o luna vi se pare putin, comparativ cu acel 1 an si 11 luni de pana acum. Certi notarului s agrabeasca intocmirea incheirii finale dupa succesiunea bunicului si sa intocmeasca, in acelasi tim, si incheierea finala de dezbatere a succesiunii in care dumneavoastra aveti calitatea de mostenitor. Astfel, se va putea intocmi un singur certificat de ostenitor, avand indicate cele doua succesiuni succesive. Nu are rost sa se intocmeasca doua certificate de mostenitor.
In concluzie, daca va grabiti sa discutati cu notarul si sa lamuriti ce cauze au impiedicat pana acum finalizarea succesiunii, cred ca puteti evita plata acelui impozit de 1% din succesiunea de la bunic.
Valoarea impozitului nu este considerata o datorie a celui pe care il mosteniti, adica a bunicii, ci este un impozit ce tine de imobil, revenindu-i obligatia platii celui care il dobandeste (daca o face abia dupa 2 ani).
Mult succes!
Va multumesc pentru lamuriri. Mi-ati fost de un real ajutor. O sa va spun cum s-a finalizat totul, imediat ce se va incheia sucesiunea. O zi buna.
Cand a murit bunicul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucesiune mariai mariai Buna ziua, As dori sa stiu de ce trebuie sa facem sucesiunea in termen de 6 luni de la deces? Se plateste mai putin taxele notariale? Avem urmaotarea ... (vezi toată discuția)
Succesiune bianca79000 bianca79000 Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna daca este adevarat ca succesiunea facuta intr-un an de la deces este considerabil mai ieftina?este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament mostenit gm_ignat gm_ignat Buna ziua, In urma decesului ambilor parinti, am ramas (eu si cu fratele meu) cu un apartament de 4 camere. Dorim sa-l vindem. Am inteles ca se aplica un ... (vezi toată discuția)