avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sucesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sucesiune

Buna ziua,
As dori sa stiu de ce trebuie sa facem sucesiunea in termen de 6 luni de la deces?
Se plateste mai putin taxele notariale?
Avem urmaotarea situatie: tatal meu a decedat in urma cu 5 luni , casa in care locuim fiind pe numele lui.Daca nu ne prezentam la sucesiune inseamna ca ramane doar a mamei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:13, 11 Ianuarie 2011
In acest termen trebuie sa va exprimati optiunea succesorala, adica, fie acceptati mostenirea, fie faceti renuntarea expresa.Daca acceptati mostenirea dezbaterea succesorala poate fi indeplinita si ulterior.In privinta taxelor, acestea sunt mai reduse daca veti dezbate succesiunea inainte de a se implini 2 ani de la decesul tatalui.
si daca nu facem acest lucru in termen de 6 luni de la deces inseamna ca renuntam la sucesiune?
daca da cui ii revine ?
Da, cam asta ar presupune, in afara de situatia in care efectuati anumite actiuni care pot fi catalogate drept acte de acceptare tacita a mostenirii.De exemplu plata impozitului pe imobil.In caz de renuntare vor culege mostenirea ceilalti succesibili, mama in speta daca nu mai aveti frati sau surori.
mai am frati dar nici unul nu dorim sa ne prezentam in acest termen.
vrem ca mama care plateste impozitul si locuieste acolo sa i revina casa fara sa ajungem pe la notari pentru declarati.
Nu se poate. Dorinţa dumneavoastră de a nu moşteni trebuie consemnată prin declaraţie. Notarul trebuie să vadă actul de renunţare şi să-l anexeze la dosar. Dacă nici nu vă prezentaţi la termen nici nu trimiteţi declaraţiile nu se va dezbate succesiunea.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala ady77 ady77 Ma aflu in urmatoarea situatie: 5 frati, unul decedat in urma cu 11 ani, mama decedata in urma cu 15 ani si tatal decedat in urma cu 1 an. In ce fel complica, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Succesiune aanny2006 aanny2006 Buna seara! cu 1 luna in urma tatal meu a decedat, nu exista testament,mentionez ca am un frate si mama, ma intereseaza daca nu se face succesiunea in cele 6 ... (vezi toată discuția)