avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesorala

Ma aflu in urmatoarea situatie: 5 frati, unul decedat in urma cu 11 ani, mama decedata in urma cu 15 ani si tatal decedat in urma cu 1 an.
In ce fel complica, din punct de vedere legal si financiar, perioada mare de timp care a trecut de la decesul mamei, respectiv al sorei?
Se percep taxe suplimentare, daca au trecut mai mult de 6 luni de la moartea tatalui?
Ce inseamna taxa de mostenire si in ce cuantum se percepe?
Dezbaterea succesorala este obligatorie, chiar daca 3 din cei 4 mostenitori cedeaza bunurile unuia dintre ei?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 11:58, 8 Septembrie 2010
Daca intre succesibili nu exista neintelegeri si contradictii, va prezentati la notar cu actele de stare civila ale fiecaruia, certificatul de deces al tatalui, mamei si fratelui si anexa I privind deschiderea procedurii succesoriale notariale ( de la primarie) si acolo urmeaza sa stabiliti de comun acord cine accepta sucesiunile si cine este renuntator.Taxele succesorale nu depind de perioada de timp de la decesul celor despre care este vorba.Dezbaterea succesorala nu este obligatorie insa este interesul Dv. ca situatia celor care renunta la sucesiuni si a celor care le accepta sa fie clarificata.
Pt ca au trecut mai mult de 2 ani de la deschiderea succesiunii mamei ( data decesului) pt mostenirea ei platiti si impozit.
Legal, daca nu va intelegeti amiabil, si doar unii dintre mostenitori au acceptat sau au facut acte de acceptare a succesiunii ( in termenul de optiune succesorala - de 6 luni) ceilalti vor fi considerati straini de mostenire si nu vor mai culege nimic.
In practica, daca va intelegeti amiabil, nu e cazul si mosteniti toti.

Cel care renunta face asta in cadrul procedurii dezbaterii succesiunii.
Nu e obligatorie, dar altfel nu puteti beneficia de bunurile mostenite ( nu puteti vinde, dona etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mama mea a decedat.... mostenitorii apartamentului ... ada ariadna ada ariadna Buna ziua, mama mea a decedat.... Mostenitorii apartamentului sunt tatal meu, sora mea si cu mine. Apartamentul nu este intabulat. Se poate face succesiunea? ... (vezi toată discuția)
Sucesiune mariai mariai Buna ziua, As dori sa stiu de ce trebuie sa facem sucesiunea in termen de 6 luni de la deces? Se plateste mai putin taxele notariale? Avem urmaotarea ... (vezi toată discuția)
Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)