avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, mama mea a decedat.... Mostenitorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, mama mea a decedat.... Mostenitorii apartamentului ...

Buna ziua, mama mea a decedat.... Mostenitorii apartamentului sunt tatal meu, sora mea si cu mine. Apartamentul nu este intabulat. Se poate face succesiunea? Tatal vrea sa renunte si la partea lui succesorala (1/4) precum si la celelalte (4/4) care le detine. Se poate rezolva acum prin succesiune, sau prin donatie? Astept cu interes raspunsul dvs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 23:53, 4 Decembrie 2020
Buna ziua,
Se poate face succesiunea la notar, daca va intelegeti. Va explica acesta ce aveti de facut...
Cat despre renuntare... poate renunta la partea de mostenire ce ii revine dar in favoarea dvs. si a sorei dvs. ( sa impartiti impreuna si cota ce ar reveni dumnealui).
Sau poate accepta mostenirea si va poate dona dvs. sau sorei aceasta cota plus cota aflata in proprietate personala.
Dar atentie sa nu se incalce rezerva succesorala a sorei dvs.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
Ionut.ion, utilizator
va multumesc. inca un raspuns, daca se poate va rog.... considerati ca este mai bine (convenabil si dpdv material) sa se faca intabularea inaintea succesiunii sau dupa????/ cum trebuie procedat?
Asta nu mai stiu...
Fie asteptati sa va raspunda altcineva, fie intrebati notarul.
1. In cadrul dezbaterii succesorale, tatal poate renunta la ce ii revine in calitate de mostentor al mamei. Cota sa va reveni 1/2 fiecarei fiice. Apartamentul probabil este bun comun asa ca tatal va ramane cu 1/2 din apartament, in orice caz. Aceasta jumatate din apartament o poate vinde unuia dintre copii sau amandurora. O poate si dona dar e un pic mai riscant daca o doneaza doar unuia dintre copii fiindca in cazul in care nu mai are alte bunuri, la moartea lui copilul care nu a fost gratificat poate contesta donatia in limita rezervei succesorale daca se considera nedreptatit. Greu de crezuzt in cazul de fata fiindca nu e vorba de cine stie ce avere.
2. Intabulati dupa dezbaterea succesiunii.

ada ariadna a scris:

va multumesc. inca un raspuns, daca se poate va rog.... considerati ca este mai bine (convenabil si dpdv material) sa se faca intabularea inaintea succesiunii sau dupa????/ cum trebuie procedat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cojanioana cojanioana buna ziua, as avea cateva intrebari referitoare la o donatie pe care are trebui sa o primim de la soacra mea. Soacra mea are un imobil dobadit prin ... (vezi toată discuția)
Cum îi pot dona surorii mele jumătatea mea de moștenire de la părinți? Ionuț Cosmin Ionuț Cosmin Buna ziua. Cum pot dona surorii mele jumatatea mea de mostenire de la parinti? Mentionez ca doar unul dintre ei a decedat. Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Bună ziua, socrul meu a decedat recent si din viata a donat ... bibi2018 bibi2018 Bună ziua ,socrul meu a decedat recent si din viata a donat sorei lui apartamentul lui .Pe cf zice ca is lăsat 1/4 cota actuala și 1/4 inițială. ... (vezi toată discuția)