avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire concubina??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire concubina??

Salut am o nelamurire. Daca am trait in concubinaj cu o doamna vreo zece ani am si un copil de la ea, dupa care m-am despartit de ea. Am cunoscut o alta femeie cu care am trait 4 ani in concubinaj si inca 4 ani casatorit legitim si alt copil. Intrebarea ar fii : Dupa decesul meu prima concubina are dreptul la bunurile mele sau a firmei mele obtinute in anii cand am trait cu ea ? Toate astea fara testamente sau alte partaje in timpul vietii? Mai scurt : concubina are drepturi din bunurile mele ?
Cel mai recent răspuns: raduonline , utilizator 22:37, 8 Aprilie 2009
Nu.
Copilul are drept de mostenire legala la parintii sai.
Proprietatea asupra bunurilor mobile este, de regula, a celui care le are in posesie, iar asupra bunurilor imobile a celui care le detine cu acte.
Pe timpul concubinajului bunurile pot fi considerate coproprietate doar daca unul din parteneri dovedeste contributia sa la dobandirea acestora. In cazul dumneavoastra, daca fosta concubina ar considera ca are dreptul la anumite bunuri, ar trebui sa ceara o constatare a coproprietatii - dobandite in timpul convietuirii. Cota sa de contributie s-ar materializa intr-o suma de bani, iar solicitarea de restituire a sumei ar trebui sa se incadreze in termenul general de prescriptie de trei ani.
In ceea ce priveste bunurile firmei, acestea raman ale firmei, intrucat vorbim despre personalitatea juridica distincta a firmei. Nu se confunda ceea ce e a firmei cu ceea ce ar apartine asociatului/asociatilor din firma.
In cazul decesului dumneavoastra, concubina nu se va numara printre mostenitori, ci doar copilul dumneavoastra care o are ca mama, alaturi de celalalt copil si sotia supravietuitoare.
Nu inteleg ce ar putea determina o asemenea intrebare? Vi se cere cumva sa partajati niste bunuri din perioada de convietuire cu prima femeie? Nu cumva ii e frica ca il veti lasa pe copilul ei fara avere, asigurandu-se din timp ca va primi ceva de la tatal lui?
Cred ca e cel mai bine sa va lamuriti lucrurile prin dialog, sa va ajutati in mod egal amandoi copiii, si sa nu va intrebati doar cat ati putea sa NU dati primei femei cu care ati convietuit. Pana la urma, chiar dumneavoastra spuneti ca ati dobandit bunuri pe timpul cat erati impreuna cu aceasta.
In primul rand multumesc pentru raspunsurile promte. Ceea ce ma determinat sa va intreb este ca am scris in numele tatalui meu decedat recent. Eu fiind al doilea copil am consultat un avocat azi,care mi a spus acest lucru. Si anume ca prima concubina are dreptul la 50 % din bunurile tatalui meu daca ea vine cu martori si dovedeste ca sunt bunuri obtinute de tata din timpul cand traia cu ea. Mersi .....
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
raduonline, utilizator
Se poate proceda la deschiderea unui partaj in aceste conditii dar rezultatul este incert.
Sunt prea putine solutii in acest sens in practica judiciara.
Poate sa dovedeasca ca a contribuit la dobandirea bunurilor respective dar trebuie sa timbreze la valoare.
Aceasta e o prima chestiune.
Apoi, intrucat legea nu prezuma ca bunurile sunt comune va avea o probatiune dificila.
Pentru a avea dreptul la 50 % din bunuri ar trebui sa dovedeasca ca a contribuit cu bani la cumpararea acestora.
Este controversata problema.
Deci, nu are dreptul la bunuri, ci trebuie sa dovedeasca ca a contribuit cu bani la dobandirea lor.
Abia ulterior se poate discuta de existenta dreptului.

avocat Claudiu Lascoschi
Si daca s-ar discuta doar despre o contributie baneasca, restituirea valorii (sub forma de cerere in instanta) nu presupune respectarea termenului general de prescriptie de trei ani?
Apreciez ca prima consoarta a tatalui nu va incerca partajul bunurilor si nu va revendica din bunuri.
Nefiind mostenitoare, succesiunea se poate dezbate la notar si doar daca apar neintelegeri majore cu privire la masa bunurilor ce au apartinut defunctului, se va apela la instanta, iar instanta va decide in functie de probele administrate.

Alte discuții în legătură

Mostenire nagykari nagykari Buna ziua, tata a trait 11 ani cu o concubina care a decedat anul trecut, in decursul acestor 11 ani tata a cumparat un apartament -din sursele lui financiare ... (vezi toată discuția)
Concubinaj claudia123 claudia123 Are vreun drept concubina dupa moartea concubinului? (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)