Buna ziua!! Va rog mult sa imi dati cateva informatii. Suntem o familie de romani, casatoriti in Romania si stabiliti de 3,5 ani in Anglia. Avem un copil impreuna. Din pacate se pare ca "ne paste un divort" asa ca vreau sa ma documentez sa stiu ce obtiuni am... Se poate desface casatoria DOAR in Romania? Sau se poate si aici in Anglia? Daca se poate doar in Romania, putem fi reprezentati de cate un avocat? Sau doar un avocat pt amandoi se poate ocupa de tot divortul?
Va multumesc foarte mult!!
Divortul se poate judeca si in Romania, si in cazul in care va puneti de acord cu sotul, cu privire la toate aspectele privind desfacerea casatoriei (custodia minorului, stabilirea domiciliului copilului, pensie de intretinere, etc.), puteti fi reprezentati de acelasi avocat.
Deoarece si Romania este membra UE: sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla: resedinta obisnuita a sotilor. in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo, sau in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unui din soti sau resedinta reclamantului, in cazul in care acesta a locuit acolo (Anglia) cel putin sase luni inaintea introducerii cererii de divort si in cazul in care acesta este resortisant al statului membru respectiv.
Sotii pot conveni sa desemneze legea aplicabila divortului cu conditia ca aceasta sa fie una dintre urmatoarele legi:
a) Legea statului pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita la data incheierii acordului sau
b) Legea statului pe teritoriul caruia sotii si-au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca unul dintre ei sa aiba inca resedinta respectiva la data incheierii acordului.
Daca desfacerea casatoriei se va face in alta tara, atunci pe certificatul de casatorie se va face mentiunea de divort la Oficiul Starii civile din Romania.
Evident ca puteti divorta si in Romania, nemaifiind necesara ulterior nicio procedura suplimentara.
Divortz in u.e.
alexis 22
o familie de rezidentzi romani din italia poate divortza pe teritoriul italiei?sau este necesar sa vina in romania pt a divortza daca se poate divortza si in ... (vezi toată discuția)