AM O PROBLEME SI AS DORI SA AM AJUTATI SAU SA MA INDRUMATI CE PASI TREBUIE SA FAC PENTRU A DEPUNE DOSARUL DE PENSIONARE LA VARSTA . PANA LUNA ACEASTA PE DATA DE 16 AM LUCRAT LA O SOCIETATE UNDE DIN CAUZA CRIZEI AU INCEPUT SA FACA RESTRUCTURARI , PRINTRE NEFERICITII ANGAJATI M-AM AFLAT SI EU . AM AUZIT DIN PRIETENI CA SE POATE ALEGE INTRE PENSIA RAPOSATULUI MEU SOT SI PENSIA MEA DE ANI . AS VREA SA IMI SPUNETI SIM MIE DACA SE POATE ASA CEVA SI CE TREBUIE SA FAC .
MULTUMESC
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie
MULTUMESC PENTRU RASPUNS MAI AM O INTREBARE , CAND AM FOST LA CASA DE PENSII SI I-AM DAT DATELE MAMEI MI-AU SPUS CA DIN LUNA FEBRUARIE 2009 POATE OPTA PENTRU PENSIA LA CERERE , DACA VA DAU DATELE PUTETI SA IMI RASPUNDETI ? SUTEU VIRGINIA DATA DE NASTERE ESTE 05.07.1950 , ARE TREI COPII SI VECHIME IN MUNCA 10 ANI . MULTUMESC
In aceasta perioada varsta standard de pensionare este de:
- 63 ani si 7 luni pentru barbati si de
- 58 ani si 7 luni pentru femei
Intrucat mama dvs este nascuta in 1950 , luna iulie inseamna ca are in prezent varsta de 58 ani si 9 luni ceea ce inseama ca are varsta de pensionare.
Toate categoriile de pensie care se acorda in sistemul public se acorda la cerere, respectiv:
-pensia pentru limita de varsta;
-pensia anticipata;
-pensia anticipata partiala;
-pensia de invaliditate;
-pensia de urmas.
Dvs. nu ne dati toate datele pentru ca, probabil, nu vi se par relevante.
Conform anexei 9 a Ordinului nr. 340/2001, mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 58 de ani si 6 luni si daca a realizat un stagiu (vechime in munca) complet de cotizare de 27 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 12 ani.
Mama dvs. are stagii asimilate (armata, facultatea, invaliditatea)? A stat acasa si a crescut copiii?
Va "scapa" ceva important, adica niste perioade care adunate dau 17 ani (27 ani-10 ani).
Asta in conditiile in care "pensionarea la cerere" inseamna pensie pentru limita de varsta...
Doua ultime intrebari: mama dvs. a lucrat in conditii speciale sau deosebite?;
-ce a facut mama dvs. in perioada 1990-1999, de exemplu?
Sincera sa fiu, daca cei de la pensii v-au spus ca putea beneficia de pensie din februarie a.c., nu inteleg de ce ne mai intrebati pe noi in aprilie in loc sa depuneti dosarul; mama dvs. pierde timp si bani.
Pensie
robitza78
buna ziua am si eu o problema.mama mea are 25 de ani de munca in industria usoara ,la ce varsta ar putea sa se pensioneze?
anul viitor in martie implineste 58 ... (vezi toată discuția)