avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONAREA LA CERERE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONAREA LA CERERE

BUNA DIMINEATA ,

AM O PROBLEME SI AS DORI SA AM AJUTATI SAU SA MA INDRUMATI CE PASI TREBUIE SA FAC PENTRU A DEPUNE DOSARUL DE PENSIONARE LA VARSTA . PANA LUNA ACEASTA PE DATA DE 16 AM LUCRAT LA O SOCIETATE UNDE DIN CAUZA CRIZEI AU INCEPUT SA FACA RESTRUCTURARI , PRINTRE NEFERICITII ANGAJATI M-AM AFLAT SI EU . AM AUZIT DIN PRIETENI CA SE POATE ALEGE INTRE PENSIA RAPOSATULUI MEU SOT SI PENSIA MEA DE ANI . AS VREA SA IMI SPUNETI SIM MIE DACA SE POATE ASA CEVA SI CE TREBUIE SA FAC .
MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:26, 9 Aprilie 2009
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie
MULTUMESC PENTRU RASPUNS MAI AM O INTREBARE , CAND AM FOST LA CASA DE PENSII SI I-AM DAT DATELE MAMEI MI-AU SPUS CA DIN LUNA FEBRUARIE 2009 POATE OPTA PENTRU PENSIA LA CERERE , DACA VA DAU DATELE PUTETI SA IMI RASPUNDETI ? SUTEU VIRGINIA DATA DE NASTERE ESTE 05.07.1950 , ARE TREI COPII SI VECHIME IN MUNCA 10 ANI . MULTUMESC
In aceasta perioada varsta standard de pensionare este de:
- 63 ani si 7 luni pentru barbati si de
- 58 ani si 7 luni pentru femei
Intrucat mama dvs este nascuta in 1950 , luna iulie inseamna ca are in prezent varsta de 58 ani si 9 luni ceea ce inseama ca are varsta de pensionare.
Toate categoriile de pensie care se acorda in sistemul public se acorda la cerere, respectiv:
-pensia pentru limita de varsta;
-pensia anticipata;
-pensia anticipata partiala;
-pensia de invaliditate;
-pensia de urmas.

Dvs. nu ne dati toate datele pentru ca, probabil, nu vi se par relevante.
Conform anexei 9 a Ordinului nr. 340/2001, mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 58 de ani si 6 luni si daca a realizat un stagiu (vechime in munca) complet de cotizare de 27 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 12 ani.

Mama dvs. are stagii asimilate (armata, facultatea, invaliditatea)? A stat acasa si a crescut copiii?
Va "scapa" ceva important, adica niste perioade care adunate dau 17 ani (27 ani-10 ani).
Asta in conditiile in care "pensionarea la cerere" inseamna pensie pentru limita de varsta...

Doua ultime intrebari: mama dvs. a lucrat in conditii speciale sau deosebite?;
-ce a facut mama dvs. in perioada 1990-1999, de exemplu?

Sincera sa fiu, daca cei de la pensii v-au spus ca putea beneficia de pensie din februarie a.c., nu inteleg de ce ne mai intrebati pe noi in aprilie in loc sa depuneti dosarul; mama dvs. pierde timp si bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Gabriella2013 Gabriella2013 Buna ziua, Va rod sa-mi spuneti daca, matusa mea care este nascuta in anul 1950, noiembrie, cu 8 ani vechime, poate beneficia de pensie anticipata, sau alt ... (vezi toată discuția)
Varsta pentru pensie anticipata ecaterina10 ecaterina10 O femeie născută pe 30 iulie 1955,cu 22 ani vechime in muncă(comerț),la ce vârstă poate cere pensie anticipată sau anticipată ... (vezi toată discuția)
Pensie robitza78 robitza78 buna ziua am si eu o problema.mama mea are 25 de ani de munca in industria usoara ,la ce varsta ar putea sa se pensioneze? anul viitor in martie implineste 58 ... (vezi toată discuția)