avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata orelor suplimentare

Impreuna cu 2 colegi am hotarat sa dam angajatorul in judecata pentru neplata orelor suplimentare. Lucram, in medie, 72 ore pe saptamana, orele suplimentare nefiind platite. In contractul de munca figuram cu 8 ore/zi, 40 ore pe saptamana (fara weekenduri). In realitate, noi lucram de la 7.30 pana la 1:30-2-3 noaptea. Apoi o zi libera. Deci lucram si sambata si duminica si de sarbatori si, si, si...Domeniul alimentatiei publice.
In perioada verii contractul respectiv a fost modificat de la 8 la 4 ore, evident, noi avand acelasi program infernal. Contractul a fost semnat pentru ca am fost siliti (amenintati politicos cu pierderea locului de munca).
Intrebarea mea este: cum am putea dovedi ca acel contract de munca nu este respectat? Mai exact, cum putem face dovada ca petrecem uneori si 18 ore muncind in conditiile in care limita maxima admisa legal (48h inclusiv orele suplimentare) nu este respectata?
Care sunt sansele de a castiga un astfel de proces?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 17 Decembrie 2013
1. Depuneti mai intai o sesuzare la ITM care sa constate ceea ce dvs ati postat in mesaj.

2. Sansele intr-un litigiu sunt de 50% castig, 50% pierdere. Nimeni nu este in masura sa spuna cu exactitate daca veti castiga sau nu litigiul promovat.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
S-a facut sesizare la ITM in vara. S-a rezolvat cu metoda clasica si tipic romaneasca numita "pile".
Ce a constatat ITM-ul in urma controlului?
Asta urmeaza sa aflu in zilele urmatoare si voi reveni cu raspunsul. Controlul nu a "picat" in ziua in care am lucrat eu. Ceilalti angajati au declarat ca lucreaza nr. orelor trecut in contract (8h/zi, 40 pe saptamana) pentru ca, din nou, au fost amenintati politicos. Daca mai fac o sesizare si am norocul sa vina controlul in timp ce ma aflu acolo, evident, voi spune adevarul (eu si cei 2 colegi). Restul se feresc. Daca sesizarea la ITM reprezinta o solutie, voi mai incerca o data. Ne gandeam la varianta unui proces in contextul in care orele suplimentare nu sunt platite de 1 an si jumatate. De zile libere in schimbul orelor suplimentare nici nu se pune problema.
In cazul litigiului va rebui sa se probeze faptul ca efectuati sau nu ore suplimentare. Cu astfel de colegi , nu prea aveti sanse de castig.

Se poate reitera sesizarea catre ITM sau catre Inspectia Muncii - for superior ITM-ului in care puteti face si mentiunea "amenintarii politicoase a angajatorului fata de salariati"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neluate in calcul Hookah Hookah Buna seara, am si eu o problema la actualul loc de munca, sa va explic situatia: Sunt angajat cu contract de de 40 ore pe saptamana distribuite inegal iar ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea cim de catrea angajat rocsy12 rocsy12 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot proceda in cazul in care angajatorul nu respecta contractul de munca mai exact art. 39 din codul muncii punctele a, b, c, ... (vezi toată discuția)
Program de lucru diferit fata de contractul individual de munca Marceamarcea Marceamarcea Lucrez la o firma de paza cu progam de lucru de 24/48h insemnand 240 h pe luna fara liber, fara plata ore suplimentare, ore noapte, ore festive. Contractul ... (vezi toată discuția)