avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen prescriptie drept la actiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen prescriptie drept la actiune

Se poate stabili intr-un antecontract de v-c o clauza prin care partile sunt de acord ca dreptul la actiune pentru obtinerea unei HJ care sa tina loc de contract de v-c sa se prescrie in termen de 6 luni de la o anume data la care trebuia incheiat contractul la notar?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: thad92 , utilizator 18:42, 17 Decembrie 2013
nu era necesara o astfe de prevedere in antecontract. exista in lege acest aspect

art 1669
al 1 Cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, data toate celalalte conditii de validitate sunt indeplinite
al2 Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.( in forma autentica daca legea cere acest lucru..probabil e vreun imobil)
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
thad92, utilizator
Nu trebuie stabilită o astfel de clauză. O stabileşte legea (art.1669(2) C.civil):

Art. 1.669. -
(1) Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite
(2) Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat

Multumesc:
Si ce se intampla cu suma achitata promitentului vanzator la data incheierii antecontarctului de v-c in situatia in care nu se mai incheie contractul?
Va referiti la arvuna?

Art 1544
Daca partea care a dat arvuna nu executa obligatia fara justificare, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului, retinand arvuna. Atunci cand neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului si poate cere dublul acesteia.


Art 1546
Arvuna se restituie cand contractul inceteaza din cauze ce nu atrag raspunderea vreuneia dintre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de v-c prima casa 2017 jamesbond12 jamesbond12 Buna ziua, In data de 27 ianuarie am incheiat un antecontract pe 2 luni cu un dezvoltator imobiliar pentru achizitia unui imobil prin Programul Prima Casa, ... (vezi toată discuția)
Antecontract si obligatii EnciuAlexandra EnciuAlexandra Buna ziua! Am incheiat un antecontract pt vanzarea unui apartament. Am primit avans 10.000e si restul de plata urmeaza sa I primesc o parte cash si restul ... (vezi toată discuția)
Intrebare gabrielsolon gabrielsolon in ce imprejurari nu se pote pronunta instanta pentru a pronunta hotarare care sa tina loc de act autentic? (vezi toată discuția)