avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de V-C Prima casa 2017
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de V-C Prima casa 2017

Buna ziua,
In data de 27 ianuarie am incheiat un antecontract pe 2 luni cu un dezvoltator imobiliar pentru achizitia unui imobil prin Programul Prima Casa, achitand si un avans de 5%.
Eu am primit o solicitare de suplimentare documente pt imobil, de la dept juridic al bancii in data de 15 februarie.
De-abia dupa 3 saptamani, in 8 martie am primit documentele finale de la dezvoltator. O saptamana mai tarziu, in data de 15 martie am primit avizul favorabil de la dept juridic al bancii. Urmeaza sa incepem evaluarea imobilului si analizarea dosarului in centrala bancii. Acest proces va dura aprox 2 saptamanii, iar dupa acest moment dosarul va merge la Fond pt analiza 14 zile lucratoare. Dezvoltatorul refuza sa mai prelungeasca antecontractul. Eu as mai avea nevoie de o luna, dupa termenul de 27 martie, care este trecut in momentul de fata in antecontract.
Eu nu am nici o vina pentru aceasta situatie si ma consider un promitent cumparator de buna credinta.
Ce pot face in situatia in care dezvoltatorul refuza sa prelungeasca antecontractul?
Precizez ca i am trimis si o solicitare pe mail, pentru prelungirea antecontractului, explicand situatia de fapt.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 16:20, 21 Martie 2017
Buna ziua,
Trimiteti SCRIS prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire aratand toate cele de mai sus.
In cazul in care va refuza nu aveti ce face. solicutati avansul sa vi-l restituie si, in cazul in care invoca prevederile art. 1544 C.Civ, va trebui sa va adresati instantei pentru a dovedi ca nu este vina dumneavoastra pentru intarziere sau nesemnarea contractului.
Termenul stipulat in antecontractul actual este 27 martie 2017. Eu trebuie sa le trimit scrisoarea recomandata inauntrul acestui termen?
Multumesc
Ati prevazut in promisiune posibilitatea prelungirii prin act aditional?

Exista clauze cu privire la neincheierea contractului de v/c din vina partilor si despre restituirea avansului sau plata dublului avansului (art. 1544 NCC)?

Daca dezvoltatorul nu doreste prelungirea promisiunii si nu exista clauze penalizatoare atunci dezvoltatorul este obligat sa va restituie doar avansul si aveti posibilitatea sa solicitati in instanta daune interese pentru neincheierea contractului de v/c sau sa solicitati instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare/cumparare.

Art. 1669-NCC
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

Art. 1516
Drepturile creditorului - aveti calitatea de creditor
(1) Creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligaţiei.
(2) Atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin:
1. să ceară sau, după caz, să treacă la executarea silită a obligaţiei;
2. să obţină, dacă obligaţia este contractuală, rezoluţiunea sau rezilierea contractului ori, după caz, reducerea propriei obligaţii corelative;
3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său.


Art. 1544
Arvuna confirmatorie
(1) Dacă, la momentul încheierii contractului, o parte dă celeilalte, cu titlu de arvună, o sumă de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.
(2) Dacă partea care a dat arvuna nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului, reţinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia.
(3) Creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.

Art. 1270
Forţa obligatorie
(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.
(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.
Buna ziua,
DA inainte de 27, cat mai repede!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare, renuntare capacitate capacitate Buna ziua, Am incheiat o Promisiune de vanzare in septembrie 2013, data incheieri contranctului de vanzare- cumparare a imobilului este decembrie 2014.Care ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)