In dec 2008 am contractat un credit ipotecar cu dobanda fixa primul an apoi variabila 6m+2,1% marja bancii. Uitandu-ma de curand pe graficul de rambursare am observat la coloana in care e valoarea dobanzilor lunare cifre ametitoare, astfel dobanda din suma totala de plata lunara ajungea sa fie de cel putin 5-6-7 ori mai mare astfel ca au fost multe luni pana in 2012 cand au fost perioade in care valoarea dobanzii lunare a fost de 10 ori mai mare fata de suma pe care o rambursam lunar din sold. Intrebarea mea este daca nu cumva banca este obligata ca in rata lunara sa aibe un anumit raport intre suma rambursata lunar si dobanda astfel incat sa nu existe acest raport de 10 ori mai mare. Spre exemplu rata este 1200 ron iar dobanda din rata e 1090 ron. Intreb acest aspect deoarece am impresia ca totusi am auzit despre acest raport din interorul sumei totale de plata( anuitatii ) pe luna dintre dobanda si rata dintr-o luna.
Domnule, daca veti face un calcul matematic elementar, veti vedea ca totul este corect, probabil. Daca impariti valoarea dobanzii datorate pe timp de un an la 12 luni, veti vedea valoarea aproximativa a dobanzii lunare datorate. Cum dvs ati optat pentru o rata fixa, este evident ca prima data se va lua dobanda si ceea ce ramane din ce platiti se va duce catre stingerea creditului.
Este imposibil sa platiti o rata mica si sa si achitati urgent creditul. Daca suna datorata de dvs este mare, evident ca si dobanda este in consecinta.