avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie parinte (12 luni) inainte de reintegrare ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie parinte (12 luni) inainte de reintegrare in munca

Buna seara !
Ma aflu intr-o situatie mai deosebita si am nevoie de cateva sfaturi.
Am contestat o decizie de concediere in instanta si am castigat. Hotararea este definitiva si irevocabila si anuleaza decizia de concediere si mai dispune: reintegrarea in postul detinut anterior si plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, marite si reactualizate precum si celelalte drepturi de care as fi beneficiat. Decizia este din data de 25 ianuarie 2013, comunicata pe 23 martie 2013. Am apelat la un executor judecatoresc. Mi-au fost platite drepturile salariale pana la sfarsitul lunii septembrie 2013, conform unui raport de evaluare al unui expert contabil. In total veniturile aferente a 39 luni.
Acum angajatorul trebuie sa ma reincadreze .. nu s-a intamplat nimic, nici macar dupa adrese prin care solicitam o intrevedere pentru a stabili ce facem in continuare, adrese trimise prin intermediul avocatului.
Am o fetita care in cateva zile va implini 3 luni si vreau sa imi depun dosar pentru indemnizatie crestere copil, dar angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat (verificat astazi telefonic la anaf).
Intrebarile mele sunt:
- cum pot "forta" angajatorul sa imi plateasca contributiile ?
- carei institutii sa ma adresez pentru urgentarea rezolvarii acestei situatii ?
- si nu in ultimul rand cum il pot convinge sa ma reincadreze ?
Mentionez ca angajatorul nu a raspuns la nici o adresa, nici macar celor venite din instanta, si chiar a fost amendat pentru asta.
Am facut zilele trecute o adresa prin care solicit eliberarea unei adeverinte de vechime. Acum astept un raspuns.
Cum sa procedez pentru depunerea dosarului pentru indemnizatie copil cand eu nu pot face dovada contributiilor ?

Va multumesc mult pentru atentia dumneavoastra, rabdarea de care ati dat dovada sa cititi pana la sfarsit si nu in ultimul rand pentru raspunsurile dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: moneytaker , utilizator 16:05, 31 Decembrie 2013
- cum pot "forta" angajatorul sa imi plateasca contributiile ?

Nu aveti cum sa fortati angajatorul sa va plateasca contributiile, decat daca promovati o actiune in instanta.

- carei institutii sa ma adresez pentru urgentarea rezolvarii acestei situatii ?

Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.

In acest sens, puteti depune o sesizare la ANAF - Directia Antifrauda Fiscala

- si nu in ultimul rand cum il pot convinge sa ma reincadreze ?

Prin punerea in executare silita, angajatorul dvs va fi obligat sa va reincadreze si apoi de ce nu sa va concedieze din nou in conditiile legii.

Am facut zilele trecute o adresa prin care solicit eliberarea unei adeverinte de vechime. Acum astept un raspuns.

Neeliberarea adeverintei de vechime constituie contraventie prevazuta si pedepsita de Codul Muncii si de HG nr.500/2011. In acest caz, se poate sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

Cum sa procedez pentru depunerea dosarului pentru indemnizatie copil cand eu nu pot face dovada contributiilor ?

Ordinul nr.1474 din 06.05.2011
1. Situatie

Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

2. Solutie
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

Asadar, acordarea indemnizatiei pentru CCC nu are legatura cu plata contributiilor sociale.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
Buna seara si LA MULTI ANI !

Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Intrebarea este acum la ce suma sa ma astept ca indemniztie pentru cresterea copilului, avand in vedere ca salariul calculat de expertul contabil pentru perioada care a curs de la concedirea abuziva este de 3000 lei net / luna ?
Eu am incasat prin executare silita salariile pana in luna septembrie 2013, inclusiv. Acum pana la reintegrare beneficiez de acelasi venit, numai ca data la care aceste salarii vor fi achitate e inca un mister, deoarece angajatorul nu raspunde niciunei solicitari din partea mea. Si totodata vreau sa va intreb cu ce anume hartie sa ma prezint eu la depunerea dosarului, adica dovada pentru salariul de 3000 lei ?

Va multumesc anticipat pentru atentia si timpul dumneavoastra !
Si mai am un mare semn de intrebare ?
Daca executorul judecatoresc nu a reusit reincadrarea (prin mijloacele legale ma refer) ... atunci cine ma poate ajuta cu aceasta ? O alta hotarare judecatoreasca cu un alt executor ?
Mentionez ca prin executare s-a luat si onorariu pentru obligatia de a face (chiar daca aceasta nu "nu s-a facut").

Va multumesc
1. Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010:
...
(1. 1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR. (in prezent, are o valoare de 500 lei)

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Astfel:
- in cazul CCC cu o durata de 1 an , cuantumul indemnizatiei va fi cuprins intre 600 lei si 3400 lei

- in cazul CCC cu o durata de 2 ani, cuantumul indemnizatiei va fi cuprins intre 600 lei si 1200 lei.

2. Se va depune dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate.
In fapt, angajatorul va completa formularul tipizat care se poate ridica de la primaria in raza caruia veti domiciliul sua resedinta.

3. Puteti depune o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.262 C.mun., si anume: Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate.
Sa presupunem ca am luat contravaloarea salariilor in suma de 100000 lei. Voi lua intreaga suma ca venit pe ultimele 12 luni astfel incat 100000/12x85% = 7083 ?
Pot depune la dosar incheierea de la executor cu eliberarea sumei ? Eventual insotita si de un extras de cont si raportul de evaluare al expertului contabil ?

Am depus plangere penala ... momentan nu s-a intamplat nimic :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna aselajusto aselajusto daca muncesc cu 2 ore /zi pot beneficia de CCC? sau trebuie sa muncesti cu 8 ore /zi? beneficiez de 2 ani (vezi toată discuția)
Pot sa platesc singura contributia la stat ? cld_alin cld_alin buna seara, pot sa platesc singura contributia la stat timp de un an de zile si dupa un an pot sa beneficiez de concediu pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului Mihaela Liliana Mihaela Liliana Buna seara, poate ma ajuta si pe mine cineva cu un sfat. Ma aflu in litigiu de munca cu fostii mei angajatori (am urmatorul termen la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)