avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa platesc singura contributia la stat ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa platesc singura contributia la stat ?

buna seara,
pot sa platesc singura contributia la stat timp de un an de zile si dupa un an pot sa beneficiez de concediu pentru cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 9 Februarie 2014
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale.
Asadar, se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă nu s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

2. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele |prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de maternitate: pfa si angajat CretiuAndreea CretiuAndreea Buna ziua! Am o nelamurire si as avea rugamintea sa ma luminati. :) Eu sunt PFA de aproximativ 2 ani, perioada in care mi-am platit toate contributiile la ... (vezi toată discuția)
Plata vechime in munca razvannegrea1991 razvannegrea1991 Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, daca este posibil. M-ar interesa sa stiu in cazul in care doresc sa intru in crestere copil ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Hermina24 Hermina24 Buna Ziua!as dori sa va intreb daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului?eu sunt in strainatate si lucrez fara carte de munca,dar in scimb in ... (vezi toată discuția)