Reprezint o societate din Bucuresti si colaboram de cativa ani cu o alta societate din Cluj. Pana acum lucrurile au mers bine dar se pare ca partenereul de afaceri refuza sa ne mai plateasca facturile. Fiind o relatie de prietenie, pe facturi sau in contracte nu au fost trecute termene scadente de plata.
Am doua intrebari:
Legea prevede un termen maxim de scadenta (30 zile sau altceva) sau este obligatoriu sa fie trecut pe facturi?
Imi poate recomanda cineva o lectura cat de cat despre termenele de scandeta si baza lor legala?
Daca nu exista termen de scadenta in ce masura se pot recupera creantele?
Nu este trecut termen de scandenta nici in contract nici pe factura. Problema este ca respectiva societatea B sa o numim, a acumulat o datorie mare pe care nu doreste/poate sa o plateasca. Daca se actioneaza acesta societate in justitie pt recuparea creantelor, in ce masura se poate invoca lipsa unui termen de scandeta. Cu alte cuvinte soc B poate spune : "platesc si peste 3 ani daca doresc fiindca nu exista termen de scandeta" ?
Asa cum a raspuns doamna avocat lory10 dc nu e stipulat nici pe contract nici pe factura scadenta atunci creanta devine exigibila chiar din momentul nasterii raportului juridic obligational, adica din momentul aceptarii la plata a facturi cu semnatura de primire de catre partea contractuala, in concluzie daca incercati sa il actionati in instanta puteti avea castig de cauza.
Asa cum a raspuns g77 baza legala e
Codul Civil - Art. 1362 - Dacă nu s-a determinat nimic în privinţa aceasta prin contract, cumpărătorul este dator a plăti la locul şi la timpul în care se face predarea lucrului (C. civ. 1104, 1319).
daca factura era scadenta in momentul predarii lucrului dece s-a predat acesta daca plata nu s-a efectuat in acel moment.se creaza prezumtia ca data platii este ulterioara predarii lucrului data care urmeaza a fi stabilita prin alte mijloace de proba . o ideea o fi si istoricul platilor de unde se poate observa intervalul de plata de la data predarii lucrului
Somatie
naroty
as avea o intrbare in legatura cu un debitor si anume o primarie
as putea sa ii fac o somatie simpla ca la orice alt debitor, sau necesita o alta ... (vezi toată discuția)