avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributie CNAS si pt. contract Dr. Autor din 2009, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributie CNAS si pt. contract Dr. Autor din 2009, chiar daca am si CM ?

Buna ziua,

Inteleg ca din 5 ian. 2009 s-a revizuit legea 95/2006.
Ma poate lamuri, va rog, cineva daca cf. modificarilor, trebuie sa platesc o contributie lunara pt sanatate si pt contractul de Dr Autor, chiar daca am - cu aceeasi companie - si contract de munca pe per. nedetermin. pt care se plat deja la CNAS ?
Va multumesc !
Asta ar fi articolul modif.:
Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;Nota reclama

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Cel mai recent răspuns: Ioana I. , utilizator 17:26, 7 Aprilie 2009
Da din pacate, trebuie sa cotizati dublu.
Va multumesc pt. raspuns !
Lamuriti-ma, va rog, pt. ce, fiindca eu nu inteleg formularea de la lit. f), mai ales aceea de la final "dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar". La resurse umane in ian. ni s-a spus ca nu treb platit nimic in plus.
Eu sunt insarcinata si nu as vrea sa mi se afecteze indemnizatia pt cr. copilului pe care ar urma s-o iau din sept. Ce trebuie sa fac ? Contr. de Dr Autor il am din ianuarie acest an, inainte am lucr la aceeasi firma numai cu CM (CM exista in continuare, insa evident, salariul pe CM a fost diminuat)
Din pacate, informarile la zi lipsesc... Multumesc mult !
davideg a scris:

Da din pacate, trebuie sa cotizati dublu.

Va rog sa-mi spuneti cum se declara aceasta suma pe declaratia pt.contributii de asiguarari de sanatate?
Multumesc
Trebuie sa va duceti la casa de sanatate de care apartineti cu domiciliul.sunteti din Bucuresti?
Da, sunt din Bucuresti. Am sunat adineauri si la CNAS si mi-au spus ca desi s-a revizuit legea in ian. anul acesta, daca am si un contract de munca, nu treb sa platesc contrib sanatate pt contractul Dr. Autor (numai daca eram PFA), fiindca la lit. f), alin. 2) din art. 257 s-ar preciza ca pt drepturi de propriet. intelect se plat contrib doar daca nu exista un alt venit din salarii
Deci, practic, nu stiu ce trebuie sa fac...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari de sanatate vasile12 vasile12 Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass? (vezi toată discuția)
Obligat la asigurare ? mars on line mars on line Daca sunt o persoana fizica , care are venit din cedarea folosintei bunurilor,sunt obligat la plata CAS(6,5%)?.Mentionez ca in ultimii 17 ani nu am fost ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)