avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Aplicarea retroactiva a unei legi civile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Aplicarea retroactiva a unei legi civile

Va rog sa-mi raspundeti daca legea 76/2002,modificata si completata prin Legea 250/2013, este o lege civila care poate fi aplicata retroactiv ( asa cum exista legea penala cea mai avantajoasa) in urmatoarea situatie:
la o societate de stat s-au facut disponibilizari de personal in 3 valuri:februarie, iunie si iulie.Fiecare disponibilizat beneficiaza de salarii de compensare conform CCM, din fondul de salarii al societatii de stat.In 22 octombrie 2013 a intrat in vigoare legea 76/2002, modificata si completata prin Legea 250/2013, conform careia in paralel cu salariile compensatorii se pot incasa si indemnizatiile de somaj, daca salariile compensatorii nu sunt din fondul de somaj (cazul expus mai sus).De la AJOFM am primit raspuns, ca cei care au fost disponibilizati inainte de intrarea in vigoare a legii nu avem dreptul sa incasam si una si alta.Curios este ca nu in toate judetele aceasta lege se aplica asa,unii incasand si salarii si indemnizatii.Va rog sa-mi spuneti care este interpretarea corecta .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:04, 17 Decembrie 2013
legea civila nu retrocativeaza , prin urmare nu are cum sa vi se aplice daca ati fost dipoznibilizat inainte de intrarea ei in vigoare
unii spun ca in unele cazuri poate fi aplicata si retroactiv o lege civila, altfel de ce la unele AJOFM se aplica altfel aceasta lege
Va recomand sa puneti intrebarea direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Prin principiul neretroactivităţii legii civile se înţelege regula juridică potrivit căreia o lege civilă se aplică numai situaţiilor care se ivesc în practică după intrarea ei în vigoare, iar nu şi situaţiilor anterioare.

Rezolvarea problemei legii aplicabile unei situaţii juridice concrete ar putea apare ca fiind simplă, în sensul că orice lege nouă reglementează numai situaţiile juridice ivite după intrarea ei în vigoare, iar legea veche se aplică situaţiilor juridice ivite înainte de abrogarea ei.

De la principiul aplicării imediate a legii civile noi există o excepţie, anume ultraactivitatea (supravieţuirea) legii civile vechi, care înseamnă aplicarea, la unele situaţii determinate, a legii civile vechi, deşi a intrat în vigoare o nouă lege civilă. Ultraactivitatea legii vechi este justificată mai ales de necesitatea ca anumite situaţii juridice pendente să rămână guvernate de legea sub imperiul căreia au început să se constituie, să se modifice ori să se stingă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea mai presus decat conventia partilor Ramona24 Ramona24 Buna ziua! am o intrebare: se incheie un contract pe 5 ani intre doua parti dintre care una este institutie publica.Dupa 2 ani de la incheierea ... (vezi toată discuția)
Restituire ajutor somaj ContSters301096 ContSters301096 Buna ziua, Am o problema si as dori cateva sfaturi, in octombrie 2011 mi-am deschis un depozit la termen pe care l-am inchis anul acesta. In februarie 2014 ... (vezi toată discuția)
Conventie absolvent delia1988 delia1988 am angajat un absolvent cu conventie la AJOFM in anul 2012. Este in Concediu crestere copil de 1,5 ani. Intrebare: la data incheierii conventiei trebuia sa-l ... (vezi toată discuția)