avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pretentii - procedura simplificata instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pretentii - procedura simplificata instanta

In fapt: In luna aprilie 2012 R.A.D.E.T. sisteaza furnizarea apei calde menajere pt neplata unor facturi restante in val. de aprox. 170.000 lei. Se convoaca o ad. generala , se schimba comitetul , se constata si o restanta la Apa-Nova de apeox. 90.000 lei . Noul administrator incheie un protocol de esalonare a platii facturilor restante de la cei doi furnizori. Se convoaca o noua ad. gen. in care se hotaraste ca fiecare propietar de ap. sa plateasca o suma fixa egala lunara pe o perioada de un an . Mentionez ca in acest bloc exista ap. cu 2 si cu 4 camere si cu un numar de locatari diferit/ap.
In ap. al carui propietar sunt nu a locuit nimeni atat in perioada acumularii restantelor cat si in perioada platii esalonarilor eu afland de aceasta hotarare dupa 8 luni de la luarea ei .
In noiembrie 2013 asociatia ma actioneaza in judecata pt neplata esalonarilori , in procedura simplificata pe contencios adm. Mentionez ca nu am fost si nu sunt restanta la plata cotelor de intretinere lunare curente dar nu am platit niciodata esalonarile deoarece nu pot plati ce nu am consumat sau ce au consumat vecinii mei !
Am intrebat presedintele asoc. de ce nu au fost calculate esalonarile pe numar de persoane asa cum se procedeaza curent la acest tip de facturi si am primit un raspuns de genul : Pt. a fi mai usor de impartit banii cand se vor recupera de la fostul administrator. Mentionez ca acesta a primit N.U.P. pt. delapidare.
Vreau sa va intreb :
1. Cum se completeaza formularul de raspuns trimis de instanta ? Se completeaza de mana ?
2. Am studiat dosarul si am vazut ca reclamantul nu a facut dovada ca asociatia de propietari are personalitate juridica si nici ca eu sunt propietarul ap. cu pricina. De fapt suntem 2 propietari dar numai eu am fost citat pt ca eu plateam intretinerea. Cum si unde in formular pot invoca aceste doua lucruri ? Sunt exceptii ?
3. La dosar mai exista si o somatie de plata cu punere in intarziere care este pe numele mamei mele decedata si care este modificata cu numele meu dar pe care nu am vazut-o niciodata si nici nu am semnat pt. luare la cunostinta. Pot invoca si asta ? Unde in cerere ?
4. Ce motivare pot da in continuare si unde o incadrez in cerere ?
5. Ce motivare pot da in cazul in care doresc sedinta publica ?
6. Cel mai important : CE MOTIVARE IN DREPT pot invoca ?
Imi cer scuze pt volumul mare de informatii supus analizei dvs. dar nu am banii necesari pt. a consulta sau angaja un avocat.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:13, 18 Decembrie 2013
1-Formularul trimis de instanta se intituleaza intampinare?
Orice document care se adreseaza de catre parti instantei de judecata ,se redacteaza lizibil,de regula pe calculator
2-Aspectul referitor la personalitatea juridica a asociatiei de proprietari este total distinct fata de obiectul actiunii pe rolul instantei de judecata
Puteti sa clarificati aspectul referitor la dovada persoanei juridice,fie studiind temeinic chitantele emise de catre asociatia de proprietari,fie,in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 solicitand presedintelui de asociatie sa va prezinte documentele in cauza
Aspectul referitor la persoana reclamata ,nu are relevanta ,in conditiile in care dv detineti calitatea de coproprietar al imobilului inregistrat cu sume cu titlu de restante
In situatia actuala cand toate instantele sunt sufocate de numarul mare de cauze pe rol,cu numar diferit de martori,este normal ca si justitiabilii sa detina responsabilitatea si interesul ,pentru urgentarea solutionarii,de a formula pretentii ,de a chema in instanta unul dintre coproprietarii unui apartament care nu a inteles sa achite in termenul stabilit obligatiile curente de intretinere
Este temeinic ca pentru urgentarea solutionarii,partile sa fie responsabile,sa propuna probe si martori care sa concure la stabilirea adevarului astfel incat instanta ,in timp cat mai scurt sa poata pronunta solutie
In conditiile incare exista n reclamanti,acestia pentru tergiversarea solutionarii,fiecare pot invoca motiv de neprezentare la ludecata,fiecare pot solicita exceptii ,astfel incat procedura este artificial prelungita si concret nu genereaza decat stres,si majorarea debitului
3-
somatie de plata cu punere in intarziere care este pe numele mamei mele decedata si care este modificata cu numele meu dar pe care nu am vazut-o niciodata

Daca nu stapaniti procedura este dificil a va realiza strategia de aparare direct de pe forum ,avand in vedere ca dv nu comunicati intreg obiectul actiuni
Fata de concretul existentei unui debit ,aspectul referitor la existenta de stersaturi pe somatia de plata,este irelevant,puteti sa ridicati ca si exceptie ca nu a fost comunicata somatia,-dar asociatia de proprietari se va apara si va demonstra ca prin listele lunare de plata ati fost informata de suma datorata,ca va inregistrati cu sume cu titlu de restanta
4-Toate motivele prin care va sustineti punctul de vedere le precizati in motivarea la intampinare
Gasiti n modele pe site,model pe care trebuie sa il personalizati
5-Avand in vedere ca nu este actiune speciala,plangerea asociatiei de proprietari se judeca in sedinta publica
6-Motivarea in drept...este greu de precizat in conditiile in care dv nu ati furnizat minimum de date referitor la temeiul de drept invocat de asociatia de proprietari in plangerea promovata impotriva dv
Este de preferat sa analizati temeinicia actiunii,sa constatati ca debitul exista si ca va apartine si ca intr-un final veti fi obligata-inclusiv de catre instanta sa il achitati
Nu omiteti aspectul esential ca temeiul impunerii sumelor il constituie hotararea adunarii generale,care este obligatorie pentru toti proprietarii-indiferent ca parte dintre acestia nu au fost prezenti la adunare sau nu agreaza modalitatea de plata a debitelor acumulate la furnizorii de utilitati
In cazul imobilelor de locuit in comun,este foarte bine ca fiecare proprietar sa fie constient si sa fie responsabil,pentru sine si pentru restul proprietarilor din imobil,fiecare sa isi achite in termenul stabilit obligatiile curente de intretinere ,nu de alta ,dar nici dv nu v-ar conveni sa fiti cu plata la zi-dar datorita debitelor acumulate de catre terti sa fiti grevata de dreptul de a beneficia de utilitati -masura temeinica pe care o pot dispune furnizorii de utilitati-in cazul acumularii de debite de catre asociatiile de proprietari
1. Instanta a trimis un "formular de raspuns" de 4 pg.care trebuie completat si trimis in termen de 30 de zile de la comunicare.
2. Intre timp, Asociatia care a introdus actiunea in pretentii nu mai exista, aceasta fiind divizata pe scari, eu apartinand in acest moment de alta asociatie.Pretentiile Asociatiei de Prop. nu sunt restante ci esalonari la plata unor facturi din care eu nu am consumat nimic. Sa inteleg ca trebuie sa platesc eu pt toti proprietarii acelui apartament?
3. Somatia de plata nu trebuie trimisa legal daca tot este atasata la dosar?Asta insemnand prin scrisoare recomandata cu o confirmare de primire, avand in vedere faptul ca, in apartamentul respectiv, nu a locuit nimeni timp de 3 ani, cu toate ca asociatia stia adresa la care locuiesc?Acest lucru nu dovedeste reaua-credinta a reclamantului?
5. ESTE O ACTIUNE SPECIALA! De aceea incercam sa explic faptul ca este vorba despre procedura simplificata a cererilor de valoare redusa prevazuta de NCPC, deci se judeca numai in Camera de Consiliu.
6. Temeiul de drept este L.230/2007 unde se prevede ca hotararile Adunarii Generale sunt obligatorii pt toti proprietarii, prin urmare si eu, la fel ca toti ceilalti, sunt obligat sa platesc aceste esalonari. Problema este ca eu nu recunosc aceste debite, ele nu-mi apartin. Calculul acestora ma prejudiciaza.Luam cazul ipotetic: o factura APA NOVA din ianuarie 2012, introdusa la timp in calculul cotelor de intretinere, ar fi revenit apartamentului meu, ca plata, 0 lei deoarece nu locuia nimeni in apartament. Adun.Gen.a decis ca fiecare apartament sa plateasca o suma fixa si egala adica: daca sunt 8 pers. si au un consum lunar de 32mc sa plateasca aceeasi suma ca cel cu 2 pers.si consum 8mc. Cu asta consider ca am explicat de ce hotararea Adun. Gen. este abuziva, partinitoare si prejudiciaza proprietarii cu un nr mic de persoane in calculul cotelor de intretinere. Daca as merge pe ideea dvs, care, de altfel, este si temeiul de drept invocat de catre reclamant si anume ca hotararile Adun. Gen. sunt obligatorii pt toti proprietarii (chiar daca la a 3-a sedinta s-au prezentat 5 pers. aceasta fiind statutara conform L.230/2007) ar insemna ca daca la urmatoarea Adun.Gen. se va hotari ca fiecare apartament sa plateasca 1000 RON/apartament pe timp de 1 an pt procurarea unui autoturism de teren pt asociatie eu sunt obligat sa platesc.

Trebuie oare sa mergem ca o turma in spatele celor care hotarasc masuri abuzive si discriminatorii numai in ideea ca este o hotarare a Adun. Gen. si trebuie respectata de catre toti proprietarii in solidar indiferent care ar fi aceasta? Sa semnam orice ni se pune in fata numai pt ca dorim sa avem apa calda sau rece in termen cat mai scurt?
Astept si alte pareri.
alexis45 a scris:

............Trebuie oare sa mergem ca o turma in spatele celor care hotarasc masuri abuzive si discriminatorii numai in ideea ca este o hotarare a Adun. Gen. si trebuie respectata de catre toti proprietarii in solidar indiferent care ar fi aceasta? Sa semnam orice ni se pune in fata numai pt ca dorim sa avem apa calda sau rece in termen cat mai scurt?
Astept si alte pareri.

Cam DA!
Intr-o asociatie de proprietari hotararile se iau cu majoritate de voturi. Si nu numai atat, ci cu jumatate de voturi ale celor prezenti la AG reconvocata, in cazul ca la prima convocare nu se aduna mai mult de 50% dintre membrii asociatiei.
Proprietarii nu sunt o turma, numai ca atunci cand unii nu-si manifesta interesul pentru problema ridicata, e normal, pentru functionarea continua a activitatii, sa hotarasca cei interesati, iar restul sa se supuna chiar daca nu le plac hotararile luate. Aveau prilejul sa-si manifeste opinia si nu au facut-o, neparticipand.
Nu v-a cerut nimeni sa semnati ceva cu care nu sunteti de acord, dar, in cazul in care nu ati participat la AG care a hotarat de strans aceasta suma, trebuie sa va supuneti. Nu e convenabil pentru dv., e de inteles, dar asa este Legea 230/2007 - hotaraste majoritatea, asa cum v-am spus mai sus.
Si mai e de inteles ca nu va pasa daca proprietarii vor fi lipsiti de apa si caldura pentru ca dv. nu locuiti acolo, dar lor le pasa si constituie majoritatea, ceea ce este hotarator, chiar si pentru dv.

Interventie moderator
Nu va pot da un raspuns referitor la procedura juridica deoarece aici ar trebui sa va raspunda un jurist. Sa speram ca o vor face. Am solicitat niste interventii de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Esalonare datorii catre radet gabita1988 gabita1988 Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata fond de reparatii nloc simo34 simo34 Ma poate obliga Asoc .de bloc sa platesc fond de reparatii,daca nu sint multumita de reparatiile facute? (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari ameninta cu darea in judecata fara preaviz si cu listarea rauplatnicilor MinaSI MinaSI Buna ziua. Asociatia de Proprietari din blocul unde locuiesc saptamana tecuta a pus la avizier un Anunt care citeaza cateva familii, printre care si eu, cu ... (vezi toată discuția)