avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce risc daca voi dat in judecata de catre o firma care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce risc daca voi dat in judecata de catre o firma care imi trimite notificari in posta ca am produs prejudicii false?

Buna ziua ! In decursul anului 2012, pana in Octombrie am lucrat in calitate de sofer autocar la o firma de transport.Din cauza ca mi se retinea abuziv mai de fiecare data, bani din salar , pe motivul depasirii consumului de carburant normat, cu sume intre 50 si 100 lei, doream sa plec, dar nu o facusem pt ca mi era greu sa gasesc alt loc de munca.

In ziua de 12.10.2012 (anul trecut) mi so adus la cunostinta ca firma a primit o amenda in orasul Iasi, pt parcare ( in baza unei hotarari a Consiliului Local Iasi,care stabileste ca pe drumurile din raza municipiului Iasi,se interzice stationarea/parcarea autovehiculelor mai lungi de 5,2 metri,care se sanctioneaza contraventional cu amenda intre 1500 lei si 2500lei ). Firma a atasat copie a PV ului, intr o notificare care mi a trimis- o prin fax la sediul firmei din Iasi,unde se preciza ca in data de 9.10.2012 autocarul cu numarul de inmatriculare, era parcat pe strada XX,si inspectorul din corpul de control al Primarului, amendeaza firma cu 1500 lei ... care era autocarul condus de mine, in momentul respectiv eram ,,acasa,, din acest motiv a venit si amenda la firma.
Sefii mau intrebat ce facem cu amenda asta? Eu le am explicat ca amenda nu este pe numele meu,deci nu sunt in masura sa pot spune eu ce este de facut, am fost pus sa scriu cu pixul pe copia PV ului amenzii ca ,, am luat la cunostinta ,, si mi so spus ca mi se va retine din salar aceasta amenda.
Mi am scris Demisia(cu o zi inainte luasem salarul) si am plecat de la firma respectiva in luna octombrie 2012,unde am luat pe parcurs restul de salar, dar nu am primit garantia de 500 de lei...

Acum , la peste 1 an de cand am plecat de la aceasta firma , am primit o notificare scrisa in Posta care contine:

,,Firma X, reprezentata legal prin administrator in conformitate cu dispozitiile legale art 254(3) Codul Muncii formulam prezenta:
Notificare prin care va aducem la cunostinta ca in 30 de zile sunteti invitat la sediul subscrisei in vederea solutionarii pe cale amiabila a situatiei create in urma prejudiciului produs societatii in cuantum de 1532,21 lei , reprezentand depasirea consumului normat de motorina conform fisa contului 461.38
In situatia in care nu va veti prezenta sau nu achitati suma datorata,societatea noastra isi rezerva dreptul de a se adresa instantelor de judecata in vederea valorificarii drepturilor potrivit legii.
Semnat administrator si Consilier juridic
Au atasat o fisa a contului pe perioada: 01/05/2013 pana la 31/12/2013 (perioada in care eu nu mai lucram de peste 1 an de zile la firma respectiva)

Ce trebuie sa fac ? In caz de voi dat in judecata ?au sanse sa castige? ce risc?
Sa imi iau avocat?sau sa stau linistit?

Se incearca sa ma faca sa achit amenda pt parcare ( desi este data pe numele firmei, iar eu am plecat din firma respectiva de mai bine de 1 an de zile)
Astept raspunsurile dvs !








Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
ContSters308457, utilizator
In primul rand trebuie sa raspundeti la intrenbarea daca erati sau nu conducatorul autocarului in momentului aplicarii amenzii de catre primarie.
Daca erati atunci sunteti vinovat, daca nu erati atunci trebuie ca firma sa dovedeasca ca erati in cursa cu autocarul (fisa de parcurs).
Fisa de cont trimisa poate sa fie inlocuita cu cea din perioada in care era angajat, pot sustine ca v-au trimis eronat fisa de cont ptr alta perioada). Daca veti fi dat in judecata ptr recuperarea prejudiciului pot atasa fisa de cont corecta si nu cea trimisa cu notificarea.
Cand va retineau sume din salariu ptr consum peste norma se intocmea document cu care erati de acord?
Notificare nu este pentru amenda , ci pentru consumul de motorina. Nu le incurcati.

Angajarea raspunderii patrimoniale a fostului angajat se poate face in termen de 3 ani de zile de la data nasterii dreptului.

Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
In ziua respectiva , eu eram soferul autocarului , exista sigur o foaie de parcurs, la firma,pt ca zilnic intocmeam. Cursele erau regulate, cu pauza de 2,3 ore intre ele , si in pauzele astea mergeam cu autocarul acasa, unde parcam pe strada si asa a venit amenda de la Primarie la firma.
Banii pt consum norma se retineau :Firma fiind in Arad, si punctul de lucru in Iasi, cand trimiteau banii pt salari, deja i trimiteau cu retineri. Vedeam de ex. ca lipsesc 100 de lei din salar, si mi se aducea la cunostinta SOMATIA + Chitanta fiscala ( ca deja platisem fara acordul meu , in loc de bani dadeau chitanta)
Somatia suna asa: ,,Societatea X va comunicam prezenta:

Somatie: in termen de 5 zile sa achitati la caseria unitatii suna de 119,80 lei reprezentand paguba produsa de dvs conform referatului nr 2658/06.04.2012
Mentionam ca in cazul neprezentarii pentru acoperirea pagubei, ne vedem obligati sa ne adresam instantei si sa suportati cheltuielile ocazionate de un eventual proces. ,,

In unele cazuri, dadeau somatie cu chitanta fiscala , dar au fost cazuri si cand dadeau numai somatie , si cu banii luati... din salar

Astept raspunsul dvs. sa ma lamuriti ce trebuie sa fac de aici incolo....
Multumesc !
Daca nu mai sunteti salariatul lor aveti doua posibilitati :
- fie incheiati un act cu acestia pentru plata in rate sau integrala a acelui prejudiciu

- fie asteptati sa va actioneze in judecata.
1)daca astept sa ma dea in judecata ? au sanse sa castige?

2)ce fel de act se poate incheia pt plata in rate?sau integrala? trebuie sa mi elibereze chitanta fiscala pt paguba produsa?

3) e cazul sa mi angajez avocat pt rezolvarea acestei situatii in caz de se ajunge la proces? sau pt consulanta legala cu actele in eventualitatea in care voi plati esalonat paguba?

Alte discuții în legătură

Garantia materiala kintaregala kintaregala unui sofer pe autocamion, se poate încheia contract de garantie materiala? binenteles se va încheia un pv de predare primire a camionului. este cam impropriu ... (vezi toată discuția)
Legalitate contract de munca? RuxandraLarisa RuxandraLarisa Se poate incheia un contract intre angajator si salariat(sofer) in care sa se precizeze ca acesta(salariatul) se obliga sa plateasca amenzile primite din vina ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)