Buna ziua, am primit o condamnare de 6 luni cu suspendare, de care sunt multumit (mai putin de atat nu am cum sa primesc), dar avocatul zice ca ar trebui sa facem apel. Imi puteti spune parerea dv. si dece ? Daca fac apel as putea primi o sentinta mai mare ?
In privinta motivelor de apel, este recomandabil sa discutati cu avocatul dvs., pentru ca acesta este singurul care a studiat dosarul si care va poate lamuri asupra tuturor aspectelor care privesc apararea .
In privinta agravarii situatiei dvs. in cazul declararii apelului impotriva sentintei instantei de fond, raspunsul il gasim in disp. art 372 c.proc.pen. si anume ca in situatia in care numai dvs. formulati apel, instanta nu poate crea o situatie mai grea apelantului, adica o pedeapsa intr-un cuantum majorat fata cel initial sau o alta modalitate de executare a pedepsei in defavoarea dvs.
Aceeasi situatie avem si in cazul in care atat dvs. cat si parchetul declara apel, iar apelul parchetului este declarat in favoare dvs.
O cu totul alta situatie avem cand inculpatul cat si parchetul declara apel, insa de asta data apelul parchetului este in defavoarea inculpatului, caz in care este posibila o majorare a cuantumului pedepsei sau/ si o schimbare a modalitatii de executare. .
Art. 372
Neagravarea situaţiei în propriul apel
Instanţa de apel, soluţionând cauza, nu poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a declarat apel.
De asemenea, în apelul declarat de procuror în favoarea unei părţi, instanţa de apel nu poate agrava situaţia acesteia.