Buna ziua,
Sunt PFA traducator si as dori sa-mi deschid un cont bancar pentru a da posibilitatea clientilor persoane juridice sa achite facturile direct in contul meu.
Pana acum am emis factura si chitanta pentru banii primiti cash. Dar sunt clienti care doresc sa achite facturile direct in cont.
Daca deschid un astfel de cont pe PFA, ma intereseaza care este procedura de inregistrare a cheltuielilor si a platilor in registrul jurnal de incasari/plati.
Spre exemplu: emit o factura catre o SC, aceasta face plata direct in contul meu de PFA, ce trec in RJIP?
Sau: achizitionez un produs pentru PFA si fac plata online din contul meu, trec nr. extrasului de cont in RJIP?
Deschideti cont pe pfa. In RJIP treceti la incasari prin banca, exact sumele de bani care va intra la data din extras si la plati treceti platile cu comisioanele bancare si alte plati care le faceti prin cont. La sfarsit de luna mergeti si cereti extras de cont pe luna respectiva si dupa el treceti in RJIP.
In general, in RJIP se trec incasarile/platile dupa documentele doveditoare (chitanta, bon fiscal, extras de cont, ordin de plata) nu facturi. E posibil sa prestati un serviciu, taiati clientului factura iar el va plateste abia dupa doua luni, de exemplu. In registru abia atunci treceti valoarea.
Dar care este data ce se trece in RJIP? De exemplu am efectuat o plata pe 03.01.2014 , extrasul l-am scos pe 17.01.2014 si am constatat ca am si comision bancar pe 03.01.2014 si o incasare pe 16.01.2013.
Avand in vedere ca fiecare operatiune se inregisreaza cronologic in momentul efectuarii ei si nu exista posibilitatea de a scoate extras de cont zilnic, la ce data trec plata, incasarea, comisionul bancar in RJIP? Data extrasului sau data ce apare pe extras in dreptul fiecarei operatiuni?
Data care apare fiecare operatiune din extras nu data extrasului. Incercati ca lunar sa luati extrasul de la banca si tot atunci, cand aveti toate aceste documente, incepeti sa completati si in RJIP.