avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citire apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citire apometre

Conform HG 933/2004, asociatia de locatari are obligatia de a lua in calcul indexul de consum al fiecarui apartament in parte, factura emitanduse in baza acestor cifre. Presedintele asociatiei din care fac parte, refuza citirea acestor contoare si utilizeaza pentru facturare metoda "la comun". El imi explica cum ca locatarii nu-i permit accesul in imobil pentru citirea contoarelor iar daca le raporteaza singuri o fac in mod fraudulos (raporteaza alt consum - unul fictiv). In aceste conditii, cum i se va calcula, legal, consumul in cazul in care refuza accesul in imobil pentru citirea indexului? si in baza carei legi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:39, 19 Decembrie 2013
Factura de la furnizor vine calculata in functie de consumul citit de acestia la contoarele de bransament ale scarii (blocului).

Simultan cu asta locatarii fac citirea propriilor apometre si declara consumul la administrator.
Unii dintre locatari insa nu fac aceste declaratii si, in acest caz, administratorul trebuie sa le puna un consum estimat care se calculeaza conform unui Regulament de repartizare a consumurilor de apa din fiecare asociatie in parte.

Presedintele dv. are in parte dreptate, unii dintre locatari pot declara fraudulos aceste consumuri.
Se creaza diferente intre consumul citit de furnizor la bransament si suma consumurilor de pe scara (blocul) respectiva. In aceasta situatie, aceasta diferenta trebuie repartizata si ea in functie de acelasi Regulament.

La cateva luni sau anual ar trebui facuta o verificare a acestor citiri de catre o comisie numita de comitetul executiv sau administrator....asa cum e obiceiul la dv. Or, daca sunt locatari care nu permit accesul in apartament exista Ordinul 343/2010 care prevede ca la a 3-a estimare, daca nu se permite citirea de catre administrator (comisie) sau este sigiliul rupt sau alte asemenea situatii, respectivul locatar va fi pus sa plateasca o parte din acele diferente. Dar tot in Regulamentul asociatiei trebuie prevazut si ce procent din diferente etc.

Astfel incat, daca la dv. in asociatie, oamenii sunt refractari, niciun Regulament din lumea asta nu-i va disciplina si presedintele prefera sa nu mai ia in calcul consumul citit pe apometre si sa repartizeze factura la pausal, adica in functie de numarul de persoane prezente in luna respectiva in bloc.

Nu stiu daca prin "la comun" asta ati vrut sa spuneti = pausal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)