Buna seara,
Doresc sa intreb urmatoarele:
1. Pot deveni platitor de impozit pe profit daca in decembrie 2013 daca emit o factura de consultanta in valoare de 2.000 lei, chiar daca nu am depasit plafonul de 65.000 euro ?
2. Cand depun 010 daca raspunsul la prima intrebare ar fi "DA" si care sunt celelalte documente insotitoare (facturi, contracte de consultanta, balanta cu analitic la 704, etc ?
3. Conteaza suma care se va emite pe factura de consultanta pentru a deveni platitor de impozit pe profit ?
Am inteles ca din 2014 conform OUG 102 / 2013 de modificare a Codului Fiscal, daca veniturile din consultanta au o pondere de cel putin 20 % din totalul veniturilor atunci se trece incepand cu acel trimestru de la platitor impozit pe venit la platitor de impozit pe profit, dar eu vreau sa stiu care sunt regulile in 2013. Codul Fiscal nu spune nimic in 2013 despre o pondere a veniturilor din consultanta in totalul veniturilor.
Avem aici un raspuns de la ANAF:
Către,
Roxana Neagu
Avocat Net
Nr.1090276/Data:18.03.2013
Urmare solicitării dumneavoastră cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, vă comunicăm următoarele:
Potrivit prevederilor art. 1121 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele din desfăşurarea activităţii în domeniul bancar, respectiv din desfăşurarea activităţii în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii şi din desfăşurarea activităţii în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
b) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
c) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Precizăm că, potrivit prevederilor punctului 1 din normele metodologice date în aplicarea art. 1121 din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, pentru încadrarea în condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. a) din Codul fiscal, persoana juridică română nu trebuie să înregistreze venituri din activităţile prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal.
Totodată, în conformitate cu prevederile punctului 7 din normele metodologice date în aplicarea art. 1122 din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfăşoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv. Modificarea sistemului de impunere se comunică organului fiscal prin depunerea formularului 010 Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 23/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Direcţia de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media
Mentionez ca am in codurile CAEN activitatea de consultanta si management ca obiect secundar de activitate.
Multumesc anticipat,
Valentin