avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Depasire plafon microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Depasire plafon microintreprindere

daca o microintreprindere depaseste plafonul de 65.000 euro la 31.10.2014 incepand cu care trimestru devine platitoare de 16 %?Firma a inceput activitatea pe data de 01.03.2014 .Cursul valutar calculat este la data de 31.12.2013 sau 31.10.2014 ?
Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 09:19, 24 Noiembrie 2014
ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
ART. 112^6

11. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va comunica, în termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre cele două condiţii, organului fiscal ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declaraţii de menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală.

12. Veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sau a ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale de peste 20% inclusiv sunt aceleaşi cu cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal.

13. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.
Se foloseste cursul de la 31/12/2013, inclusiv pentru cei ce s-au infiintat in 2014.
multumesc
nu va suparati ca intreb ,depun 010 sau e o alta declaratie ?
Da depuneti 010.Am scris si in raspuns''Contribuabilul va comunica, în termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre cele două condiţii, organului fiscal ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declaraţii de menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală.''

Alte discuții în legătură

Trecerea de la microintreprindere cu 3% la 16% impozit pe profit claudana claudana Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spune-ti in cazul in care o microintreprindere care in prezent plateste trimestrial 3% impozit pe venit si are un capital ... (vezi toată discuția)
Trecere de la imp.pe venit la imp.pe profit Chris-Cross Chris-Cross Pentru trecerea de la micro la imp.pe profit se depune D010? (vezi toată discuția)
Schimbare forma de impozitare Ral_uca Ral_uca O firma infintata in 2013 ca microintreprindere are in 2014 un contract de Project Management pe partea de implementare a sistemelor informatice. Venitul din ... (vezi toată discuția)