avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Schimbare forma de impozitare
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Schimbare forma de impozitare

O firma infintata in 2013 ca microintreprindere are in 2014 un contract de Project Management pe partea de implementare a sistemelor informatice. Venitul din acest contract reprezinta 90% din venitul pe acest an.
1. in urma acestui contract trebuie sa fac cerere de trecere de la 3% impozit pe venit la 16%. pe profit?
2. trebuie sa faca firma cerere....sau contabilul calculeaza si schimba metoda, sau cum se procedeaza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:14, 7 August 2014
Sa inteleg ca din acest contract veti realiza venituri din consultanta in procent de 90% din veniturile anuale?

Daca da, atunci:

Cod fiscal:

ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

Norme:

ART. 112^6

11. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va comunica, în termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre cele două condiţii, organului fiscal ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declaraţii de menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală.

12. Veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sau a ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale de peste 20% inclusiv sunt aceleaşi cu cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal.

13. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.
.

Deci trebuie depusa declaratia 010 în termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre cele două condiţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la microintreprindere cu 3% la 16% impozit pe profit claudana claudana Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spune-ti in cazul in care o microintreprindere care in prezent plateste trimestrial 3% impozit pe venit si are un capital ... (vezi toată discuția)
Firma platitoare de impozit pe venit microintreprinderi brook3013 brook3013 Daca o firma a fost platitoare de impozit pe venit microintreprinderi pe primele 3 trimestre ale anului 2014 si la data de 31.12.2014 depaseste cifra de ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon microintreprindere adrianabresug adrianabresug daca o microintreprindere depaseste plafonul de 65.000 euro la 31.10.2014 incepand cu care trimestru devine platitoare de 16 %?Firma a inceput activitatea pe ... (vezi toată discuția)