avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită E posibila executarea silita in conditiile in care ...
Discuție deschisă în Executare silită

E posibila executarea silita in conditiile in care exista o incuviintare de la judecatorie, iar debitorul si-a achitat datoria inainte de emiterea unei somatii?

Buna ziua,

Sora mea e debitor intr-un proces de partaj, iar pe 22 octombrie 2013 a fost emisa o hotarare definitiva si irevocabila din care reiese ca trebuie sa cedeze o suma de bani ca sulta unei persoane pe care o voi numi de acum incolo domnul X.

Am luat legatura cu X, cu scopul de a stabili o intalnire si de a rezolva acesta chestiune pe cale amiabila, insa el nu era in tara si a tot amanat aceasta intalnire. Am fost dispus sa dau suma respectiva cat mai curand, insa m-am lovit de aceste intarzieri deliberate din partea domnului X. Cu putin timp in urma am aflat motivul acestor intarzieri...

Domnul X a redactat, pe 16 decembrie, o cerere de executare silita la un B.E.J. Pe 18 decembrie a fost incuviintata executarea silita de catre judecatorie. Astazi, 20 decembrie, m-am deplasat la un B.E.J. Intamplator, acelasi la care domnul X a depus cererea de executare silita. Mi s-a comunicat ca exista un dosar deja inregistrat si ca urmeaza sa primesc vesti. Am mai aflat ca pot sa merg la CEC sa depun o declaratie de consemnatiune, lucru pe care l-am si facut. Am facut greseala de a ma baza pe acceptul domnului X de a rezolva totul pe cale amiabila, la notariat. Tot azi am lasat la B.E.J. recipisa care atesta punerea la dispozitie a banilor.

Intrebarea mea este: din moment ce executorul are deja recipisa care atesta faptul ca am facut plata, acesta mai poate emite vreo somatie, ar mai putea trece la executare silita din moment ce obiectul executarii silite nu mai exista?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 20:25, 23 Decembrie 2013
Buna ziua,

Daca nu ati platit si cheltuielile de executare, executarea silita va continua si pentru aceste cheltuieli, incluzand aici si onorariul.
Buna ziua. Multumesc, dar raspunsul dvs. nu acopera intrebarea mea. Mai poate executorul sa trimita somatie de plata daca la biroul sau are dovada achitarii sumei mentionate in cererea de executare silita a creditorului?

Sau, altfel spus, cand incepe executarea silita? In momentul in care judecatoria incuviinteaza executarea sau in momentul in care executorul notifica debitorul printr-o somatie?

Multumesc.
Executarea silita incepe practic de la data la care a fost facuta cererea catre executorul judecatoresc. In cazul in care ati platit doar DEBITUL, nu si cheltuielile de executare, acesta va continua executarea silita pana la achitarea acestora. Veti primi somatii pana veti achita toata suma stabilita prin somatie, debitul + cheltuielile de executare silita + o eventuala actualizare a debitului cu indicele de inflatie sau prin alta modalitate stabilita de instanta.
O zi buna in continuare.
In acest moment nu exista o somatie. Eu am facut plata. Executorul poate emite o somatie pentru recuperarea unor sume care au fost platite anterior redactarii somatiei?
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
sergiud, utilizator
Da. pentru ca, din cate am inteles de la dumneavoastra, cererea catre executor a fost deja formulata, deci plata este tranzactionata dupa deschiderea dosarului de executare. Daca plateati inainte de redactarea acesteia era cu totul alta situatie. Chiar daca nu a fost emisa somatie, executarea a fost pornita prin deschiderea dosarului.

Alte discuții în legătură

Incuviintare executare silita blueblue blueblue Buna ziua, Executorul judecatoresc are nevoie de incuviintarea instantei inainte de emiterea somatiei de plata pentru un credit neachitat? Ce cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la executare- cine plateste onorariul ? mariuss.i mariuss.i daca banca isi retrage cererea de executare silita de la executorul judecatoresc in urma unei intelegeri amiabile cu aceasta,cine va plati taxele de exceutare ... (vezi toată discuția)
Onorariu handsu handsu In urma executarii silite , onorariul executorului poate fi cerut de acesta in nume propriu de la debitor ,mai ales , ca suma ramasa a fost achitata ... (vezi toată discuția)