avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata/neplata ore suplimentare/diurna?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata/neplata ore suplimentare/diurna?

Buna ziua,

Scurt rezumat: in decurs de 3 zile lucrez 43 ore din care 27 intr-o zi (teoretic o zi). Se ofera diurna de cativa lei pentru mai mult de 12 ore petrecute la 24 ore. Nu se considera ore suplimentare atata timp cat se ofera diurna. Doresc sa nu mai primesc diurna si sa se ofere liber orele suplimentare (cu diurna nu rezolv nimic...).

Sunt angajat al societatii private X. Functie manager de proiect, 8 ore / zi, 5 zile / saptamana.

Uneori (deci nu in fiecare zi) este necesara deplasarea din punctul A in punctul B, pentru avizarea diferitelor proiecte sau pentru iesire in teren si efectuare masuratori (puntul B aflandu-se la distanta de 700km - si munca este de muncitor, adica nu ma duc sa dau ordine cuiva, ci eu efectuez aceste lucrari).

Scenariu: luni program 08:00-17.00. Marti la ora 01:00 condus, singur, 700km. petrec 4-5 ore efectuare masuratori. Ora 19:00. Ma intorc acasa, ora 04:00 (miercuri). Dupa care miercuri la ora 08:00 o noua zi de munca...
Doar transportul se deconteaza!

Pentru mai mult de 12 ore petrecute in delegatie se ofera o diurna mica de tot.

Avand in vedere ca totusi petrec 27 ore intr-o zi (teoretic o zi) doresc sa va intreb urmatoarele:
1. Aceste ore suplimentare se platesc? Se dau liber in alta zi? Ce se intampla?
2. Daca nu se ofera liber/platesc, de ce nu? In baza carei legi?
3. M-am informat si am inteles ca ar exista diferente intre ore suplimentare si diurna, ca daca iau diurna nu pot fi considerate ore suplimentare. Avand in vedere ca stau (in ore) de 3 ori mai multe ore decat cele 8 zilnice, banuiesc ca logic ar fi sa fie platite/dat liber... ceva, orice. Este undeva (in lege) descris faptul ca daca primesti diurna nu se mai considera orele ca fiind suplimentare? Daca da, pot sa refuz diurna (care-mi ajunge de o ciorba un suc) pentru a mi se plati/da liber alte zile? Mi se pare exploatare maxima sa obligi pe cineva sa stea 27+8+8 ore (43 ore) in interval de 3 zile... Adica orice firma privata ar putea in acest caz sa puna diurna 10 lei si salut, poti sa stai 35 ore legate pe santier la lucru ca primesti 10 lei (diurna se da doar la depasirea a 12 ore la fiecare 24 de ore... asta e alt cretinism, sincer).

Avand in vedere faptul ca nu se ofera cazare decat in cazuri speciale (adica azi lucrezi 27 de ore si maine trebuie sa fii tot acolo 27...), as dori sa stiu daca pot renunta la diurna si sa mi se dea liber acele zile.

Citisem de asemenea faptul ca la 12 ore lucrate se ofera 24 ore liber. Mie mi s-ar aplica? Adica eu macar o zi nu as vrea sa merg la servici dupa 27 ore de lucru/condus si 3 ore de somn.

Astept raspuns deoarece acest lucru se intampla tot mai des, sapaturile/masuratorile/condusul pe timpul acesta (ceata/teren inghetat/frig/lucru cu metale)...nu sunt prea placute (mai ales cand se realizeaza gratis).

Va rog sa ma lamuriti si sa imi spuneti ce optiuni am argumentate cu art. din lege. Articolele gasite de mine in codul muncii sunt destul de la voia intamplarii.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:00, 2 Ianuarie 2014
Ca manager de proiect, esti responsabil/a pentru succesul proiectului, dar si pentru esecul acestuia. Managerul de proiect trebuie să fie o persoană bine organizată, să aibă capacitatea de a-şi urmări obiectivele, de a stabili activităţile, de a-şi evalua munca pe parcurs şi de a respecta termene limită. Sub o formă de concluzie, aş spune că managerul de proiect este responsabilul de modul în care a fost scris proiectul, în care au fost stabilite termenele de efectuare a activităţilor, de cum a fost selectată echipa de implementare, de cum comunică membrii echipei, efectiv de atingerea obiectivelor proiectului.
Studiaza (cu atentie) contractul si fisa postului pe care le-ai semnat....
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore. (art.115 alin.2 C.mun.)

3. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Pe durata de delegarii, salariatul ca primi diurna plus salariul.

4. Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.

5. Persoana aflată în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, a desfăşurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unităţii, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.
Va multumesc pentru raspunsuri.

@ Angy2009 - "exploatarea" de care vorbesc se aplica tuturor angajatilor, nu este ceva sa fie special in fisa postului pentru manager de proiect. Nici un angajat nu este multumit de cei cativa lei la zeci de ore petrecute peste program, doar fiind ca orele realizate peste program in delegatie nu sunt considerate ore suplimentare, astfel ca nu se platesc.

@ freeelis - Referitor la punctul 4 din ceea ce ai spus, acesta este exact punctul de care se leaga "directorul economic" (anume ca nu se platesc orele suplimentare din delegatie).

Totusi, referitor la punctul 2, daca petrec peste 12 ore in delegatie, pot sa beneficiez de repaus timp de 24 de ore? Sau se aplica doar pentru orele suplimentare care nu sunt efectuate in delegatie?

Referitor la punctul 5, acesta pare a fi cel mai interesant si anume ca orele "suplimentare" efectuate in delegatie sunt oferite in compensare ca timp liber - si ceea ce mi se pare cireasa de pe tort - cu aprobarea conducerii unitatii. Deci cum vine asta? Care sunt reglementarile legale?

Ai putea sa imi spui, te rog, articolul de unde ai luat text de la punctul 5?

HG 1860/2006 , art.5 din Anexa - Drepturile si Obligatiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului , Cap.I Drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării
De asta imi era teama... ca firma la care lucrez este SRL si nu institutie publica, astfel incat HG1860/2006 nu se aplica. Sau ma insel eu?

Alte discuții în legătură

Cum pontam timpul de deplasare in interes de serviciu? moncu moncu Buna ziua. Societatea noastra are personal care se deplaseaza in interes de serviciu foarte des ( fac parte din corpul de control si merg peste tot in tara). ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite monicaion monicaion Buna ziua, Am de efectuat o expertiza judiciara in cauza promovata de un salariat in functia de sofer care solicita plata orelor suplimentare efectuate pe ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate sambata justice86 justice86 Buna ziua.Am niste intrebari si sunt atatea raspunsuri in mediul online incat nu stiu care sunt raspunsurile corecte.Pentru o persoana plecata in delegatie ... (vezi toată discuția)