avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebari despre pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebari despre pensia alimentara

Buna, vin si eu cu unele intrebari, fiind vorba de o prelungire pensie alimentara:
1.Daca copilul e inca minor si implineste abia peste 2 luni varsta majoratului, acesta poate introduce actiune? reprezentat de avocat?
2.Sentinta divortului trebuie depusa la dosarul instantei in copie legalizata la notar? trebuie legalizat si certifcatul de nastere?
3.Daca se cere si majorarea pensiei, se timbreaza odata pentru prelungirea acestuia si odata pentru majorare? deci 20 x 2 = 40 ron?
4.Daca nu se cunosc date despre parat, locul de munca al acestuia si venit, se poate cere 1/4 din salariul minim pe economie, nu? dar asta inseamna ca este vorba de majorare, deci se timbreaza.
5.Dupa terminarea liceului, la inceperea facultatii va fi nevoie de o noua actiune in instanta? sau se poate cere acum ca aceasta pensie alimentara de intretinere sa fie stabilita pana la varsta de 25 ani? Totusi exista o perioada "tampon", ca sa-i zic asa, intre terminarea liceului si inceperea facultatii de vreo 3-4 luni, cum se procedeaza atunci?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:57, 8 Ianuarie 2014
1. Actiunea poate fi formulata in nume propriu, numai dupa implinirea varstei majoratului ( daca copilul major se aflla in continuarea studiilor ), acesta putand fi reprezentat de avocat.
2.Sentinta se divort se legalizeaza numai de catre instanta care a pronuntat-o.
In dosarul de pensie de depune copia xerox a sentintei legalizate de divort , iar certificatul de nastere tot in copie xerox.
3.Avand in vedere ca pensia de intretinere in favoarea minorului inceteaza de drept la implinirea varstei majoratului, noua actiune este aceea de stabilire a pensiei de intretinere, insa de asta data in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Taxa de timbru este una singura si este in cuantum de 20.00 lei.
4.Pensia poate fi stabilita in acest caz in functie de venitul minim pe economie cu acelasi timbraj de 20.00 lei.
5.Daca copilul major la data promovarii actiunii urmeaza cursurile unui liceu ( urmand sa faca dovada in acest sens cu adeverinta eliberata de instititutia de invatamant respectiva), pensia in favoarea acestuia se va stabili pana la maxim 26 de ani, tatal acestuia putand ulterior solicita instantei sistarea pensiei de intretinere, in cazul in care copilul nu va urma cursurile unei institutii de invatamant superior.
Pt ce prelungire cand copilul e inca minor ? Dvs cereti majorarea daca doriti si cereti sa plateasca pensie pana la finalizarea studiilor, nu mai tarziu de 26 de ani, asta ca sa nu mai ceara si copilul major fiind stabilirea unei pensii in favoarea sa.

1.Copilul introduce actiunea, semnata de el si de mama, dupa 16 ani.
Contractul cu avocatul se semneaza similar.

2.Sentinta divortului nu se legalizeaza la notar, ci la instanta care a pronuntat-o. Certifcatul de nastere in copie simpla.

3.Ce majorare a pensiei cereti? Pe cele doua luni pana la majorat?

4.Daca nu se cunosc date despre parat se obtine mai putin. Nu puteti sa negociati cu tatal?

5.Dupa terminarea liceului nu e nevoie de nicio alta actiune pentru perioada facultatii, pana la 26 de ani. Nu exista nicio perioada "tampon" intre terminarea liceului si inceperea facultatii. Liceul se termina la 31.08 si facultatea incepe la 01.09. Legal, nu exista nicio pauza intre uhn final de an si un inceput de an. Bine, nici in practica, daca luam in calcul restante, perioada inscriere etc.

E important sa inteleg ce doriti sa obtineti, marirea a ce, mai exact raspunsul la intrebarea 3.
La punctul 3 voiam sa stiu doar daca trebuie sa timbrez pentru fiecare chestiune ce o ceream, atat prelungirea, cat si majorarea pensiei, ma gandeam ca trebuie 20 de ron pentru fiecare in parte, dar m-am lamurit.
Legat de cele 2 luni pana la majorat, doream sa stiu daca se pot face demersurile un pic mai devreme pentru prelungirea pensiei, prin avocat, dar si in aceasta privinta imi este clar acum.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu stiu ce va este clar; atata timp cat eu nu stiu inca ce solicitati dv. la punctul 3, nu pot spune daca acea taxa de timbru trebuie achitata odata sau de 2 ori. Ca, sincer, miroase a doua ori, insa nu pot spune cu exactitate cat timp dv. nu considerati important sa ne spuneti cu exactitate.

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Sunt divorțat din anul 2012. În urma căsătoriei rezulta un ... g170471uav g170471uav Sunt divorțat din anul 2012.in urma căsătoriei rezulta un copil pt care am plătit pensie de intretinere pana când acesta a terminat liceul la vârsta de ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere continuare/majorare pensie de intretinere - cum procedez in continuare? Anca95 Anca95 Am intentat o cerere pentru continuarea pensiei alimentare,in luna noiembrie 2013,deoarece am implinit 18 ani si nu terminasem inca scoala.De atunci pana ... (vezi toată discuția)