avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

Va salut !
Revin cu alta problema si anume concediul de odihna.
Anul trecut, spitalul privat in care profesez a hotarat sa ne luam concediul asa fel incat sa ne pastram 5 zile pentru perioada de dintre sarbatori deoarece spitalul se inchide.
In ceea ce ma priveste concediul meu a fost de 8 zile in doua reprize iar 5 zile au ramas pentru perioada ceruta.
Iata-ne in preajma sarbatorilor ,intregul spital primeste un e-mail intern in care se anunta exact perioada libera de sarbatori si anume 23 decembrie 1013 -6 ianuarie 2014 si astfel suntem rugati sa intocmim cererea de concediu cu cele 5 zile de concediu ramase pe anul in curs si 1 zi din anume 1014 pentru a acoperi ziua lucratoare de 3 ianuarie.Dupa toate acestea se afiseaza si graficul de lucru in care este trecuta si perioada de concediu.
Surpriza…… peste doua zile graficul apare modificat in sensul ca cele 6 zile de concediu sunt fractionate in : doua de concediu— una de lucru dupa care alte trei de concediu.
(Mentionez ca acest rabat s-a facut doar pe sectia mea ,intreg spitalul conformandu-se impunerii de la sfarsitul anului 2012 fiind in concediu continuu din 23.12,2013—6. 01.2014.)
Asistenta sefa ne anunta ca aceste zile vor fi intrerupte de zile lucratoare ,si ne cere sa refacem cererile astfel 4 zile de concediu de pe 2013 pentru luna decembrie si 1 zi de concediu de pe 2013 pentru luna ianuarie 2014(data de 3 ianuarie ,zi lucratoare).
Refuz sa refac cererea cerand sa primesc un raspuns oficial al faptului ca nu imi este aprobata cererea .
OK! Sunt chemata la jurista,ma prezint cu o cerere prin care solicit 10 zile concediu consecutive conform codului muncii.Dumneaei citeste cererea si din pacate refuza sa o primeasca si sa-i dea numar de inregistrare .M-a amentinta ca daca imi mai cer drepturi ,si daca nu vreau sa ma conformez regulilor nescrise ale sectiei si daca ma m-ai las influentata imi face cadou ‘’Codul Muncii’’ dupa care voi fi data afara.Eu tot insist sa o accepte si indiferent de hotararea lor astept un raspuns oficial in scris. In acest moment tonalitatea vocii scade si imi spune sa mai refac cererea initiala deoarece dumneaei nu a intrat in posesia ei .DIN PACATE refac cererea 5 zile dar cu mentiunea ca aceste a sa fie consecutive si de asemenea solicit un raspuns official.

Am procedat corect?
La ce sa ma astept din partea lor?
Voi fi obligata sa vin conform concediului intrerupt de o zi de lucru ? N-ul vor aproba sub nici o forma urmand ca eu sa stau pe treptele spitalului? : ) ,sau imi vor fi respectate drepturile?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:10, 20 Decembrie 2013
1) Ati procedat corect dvs.
2) Nu avem de unde sa stim la ce sa va asteptati din partea lor (cel mai grav ar fi sa va poarte pica si sa va dea afara).
3) Nu puteti sa fiti obligata cu privire la CO, ar trebui sa se stabileasca cu acordul partilor.
4) In ce sens sa va respecte drepturile? Sa deschida spitatlul pentru dvs de sarbatori? Sau sa va plateasca zilele. Cred ca este mai ieftin pentru ei sa va plateasca zilele de lucru, spitalul fiind inchis.
5) Depinde ce urmariti dvs. prin aceasta punere contra valului ...

P.S. Conform legii, concediul de odihna se stabileste in anul precedent anului in care se acorda, prin planificare scrisa, avizata, luata la cunostinta (nu de pe o zi pe alta, sau de pe o saptamana pe alta).
Va multumesc pentru raspuns! S-au facut atat de multe abuzuri si amenintari incat nu vreau sa le dau satisfactie.Poate ca ma incearca si ceva sentimente de orgoliu dar sunt de principiul ca lucrurile bune nu se fac ''pe genunchi'' sau cu '' dand cu biciul''. Este trist ca in Romania ''merge si asa''De dat afara nu imi este teama.
Cu respect va doresc Sarbatori cu bine !Un an nou linistit si muuuuuuuuuulta rabdare .


P.S.Nu doresc sa fiu marioneta ci doar sa beneficiez de respect
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
ioanadarie, utilizator
Art. 148 din Codul Muncii modificat prevede ca:

1 Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

2 Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

3 Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

4 In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 si 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

5 In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

In cazul dumneavoastra angajatorul a planificat concediile inca din anul anterior, dar dumneavoastra puteati cere cele zece zile de concediu consecutiv atunci cand ati avut a doua oara concediu de opt zile, nu acuma cand v-au mai ramas 5 zile.

Puteti solicita zece zile consecutiv societatii specificand ca din aceste zece zile consecutive, cinci sunt aferente concediului din anul urmator, avand in vedere faptul ca pe parcursul anului 2013 nu ati beneficiat de cel putin zece zile de concediu consecutive si solicitati ca sa fiti planificata asa pentru concediul din anul 2014.

In cazul in care, din motive obiective, concediul nu poate fi acordat la data programata se poate reprograma prin negociere individuala.

Concediul de odihna nu poate fi efectuat fara aprobarea scrisa a angajatorului. Daca cererea nu este aprobata de catre superiorul direct sau angajator, iar salariatul pleaca in concediu, va fi pontat ca lipsind nemotivat.

Se poate intampla ca in decursul anului, din motive obiective, sa nu poata fi efectuat concediul de odihna integral, caz in care acest concediu se va acorda in mod obligatoriu pana la finele anului urmator. Numarul de zile ramase poate fi si mai mic de 10, daca motivele sunt foarte intemeiate si verificabile.


Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani de catre angajator numai dupa incetarea raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doar o singura zi de concediu Korleone Korleone Buna ziua, am o intrebare: pot sa mi iau o singura zi de concediu de odihna ? Angajatorul mi-a zis ca daca vreau concediu, minimul e de 10 zile conform legii, ... (vezi toată discuția)
Cele 10 zile de co consecutive rozi88 rozi88 Buna ziua, Sotia mea nu a luat cele 10 zile de CO consecutive in anul 2014. Numai 7zile cosecutive . Acum a primit din partea RU o instiintare ca este ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)