avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata cass la venituri din chirii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata cass la venituri din chirii

salut ,,am o nelamurire in legatura cu cu cass incepand cu 2014..pensionarii*(cei cu pensie mai mica sau cei cu pensie mai mare de 740) si salariatii platitori de cass platesc incaodata cass? multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:16, 21 Decembrie 2013
Conform OUG nr. 88/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 593 din 20 septembrie 2013, din 1 ianuarie 2014 si persoanele care obtin venituri din chirii, vor plati CASS
Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor imobile trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate=CASS,fara sa fie obligati sa achite contributie de asigurari sociale=CAS

“Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut”

Baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 800 de lei =salariul minim brut in 2013, si nici mai mare de cinci salarii medii brute, respectiv 11.115 lei= salariul mediu brut in 2013 = 2.223 lei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Cass pentru venitul din chirii petrubart petrubart Daca platesc contributia Cass fiind salariat, mai trebuie sa platesc cass pentru spatiile inchiriate? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)