avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj sau... las totul si plec?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj sau... las totul si plec?

Situatia:
Sotii, casatoriti legitim de 12 ani, stau impreuna de cca 18 ani in casa mamei lui. Sotul are un copil din prima casnicie, crescut impreuna cu sotia actuala. Sotia a primit o mostenire, banii obtinuti s-au folosit la achizitionarea unui autoturism si la reconstructia casei in care locuiesc. Sotia a lucrat in ultimii 8 ani, sotul nu mai lucreaza de 15 ani. Daca sotia se hotaraste sa divorteze, ce sanse mai are sa recupereze banii investiti in casa si masina?
Cel mai recent răspuns: Fata_mxgana , utilizator 12:15, 28 Decembrie 2013
Are sanse sa primeasca partial investitiile. Cate, depinde de probe.
Multumesc. Detaliez, totusi. Nu e normal ca mostenirea unuia dintre soti sa nu se imparta? Probe sunt certificatul de mostenitor pentru o casa, actul de vanzare a respectivei case, contractul de cumparare a masinii(ulterior vanzarii casei)? Reconstructia casei mamei sotului nu s-a facut cu o firma specializata asa ca acte din directia asta... slabe sanse. Sau daca o parte din mostenire mai exista inca dar banii sunt la sot, in ce mod poate fi acesta obligat sa-i dea inapoi?
Conform art 340 NCC
Sunt bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) Bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care disounatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune.

Asta e clar. Mostenierea apartine sotiei. Dar trebuie sa se faca dovada ca exact cu acei bani s-a cumparat masina...


era o speta interesanta cu un bilet la loto. Sotul jucase un bilet si a castigat, iar la partaj a sustinut ca castigul este bun propriu, intrucat este product(produs al unui bun care ii epuizeaza substanta- suma de bani jucata se regaseste in suma totala) al unui bun propriu. In speta a sustinut ca in momentul in care a jucat biletul la loto suma i-a fost donata de un prieten(dar manual, deci bun propriu). In concluzie banii castigati sunt doar ai lui.

Nu e normal ca mostenirea unuia dintre soti sa nu se imparta?



Pai ce sa mai imparta ca sotia i-a impartit deja .. a cumparat masina din ei, i-a investit in casa soacra-sii si cea mai ramas i-a dat barbatului? I-a impartit pana s-a ales praful..
Masina pe ce nume e ?
Pt investitii in casa pe soacra trebuie s-o actioneze in judecata si nu trebuie sa lase sa treaca prea mult timp pt ca dreptul sau se prescrie.. pt masina actiune de partaj in care sa ceara cota de 100% daca dovedeste ca s-a achizitionat cu banii ei proprii sau dupa caz, actiune in constatate ca e bunul ei propriu pt ca inlocuieste un alt bun propriu. Daca e pe numele ei ar fi mai usor c-o ia si gata, daca vrea barbatul, sa ceara el partajul.
banii sunt la sot unde, in cont sau i-a cheltuit deja ?

editat: de ce e interesanta speta cand legea e clara.. castigurile, premiile, drepturile de autor, despagubirile sunt proprii ale celui ce le primeste ?
poate ca era interesant daca banii cu care a luat biletul erau comuni..


Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
E clar! Masina e pe numele sotului, casa soacrei s-a reconstruit in timp... Noroc ca prostia nu se pedepseste prin lege, daca era asa sotia (adica eu) facea si inchisoare!
Aaa.. Si banii sunt la sot la saltea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Mostenire chiliman chiliman buna sunt alin si am mai pus axeasta intrebare dar nu sunt lamurit .sotia cu soacra a avut un ap inainte ca noi sa ne casatorim ,la vindut in timpul casniciei ... (vezi toată discuția)
Mostenire chiliman chiliman sotia cu soacra au avut un ap inainte sa ne casatorim pe care l-au vindut in timpul casatoriei noastre bani i-am cheltuit eu si sotia infiintind 0 firma luind ... (vezi toată discuția)