avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj sau... las totul si plec?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj sau... las totul si plec?

Situatia:
Sotii, casatoriti legitim de 12 ani, stau impreuna de cca 18 ani in casa mamei lui. Sotul are un copil din prima casnicie, crescut impreuna cu sotia actuala. Sotia a primit o mostenire, banii obtinuti s-au folosit la achizitionarea unui autoturism si la reconstructia casei in care locuiesc. Sotia a lucrat in ultimii 8 ani, sotul nu mai lucreaza de 15 ani. Daca sotia se hotaraste sa divorteze, ce sanse mai are sa recupereze banii investiti in casa si masina?
Cel mai recent răspuns: Fata_mxgana , utilizator 12:15, 28 Decembrie 2013
Stiu ca masina e bun comun dar cine il impiedica sa o vanda pana se ajunge la proces? Si banuiesc ca tot eu va trebui sa dovedesc ca a existat o masina. :(
Nu pot sa fac nimic impotriva soacrei pana nu plec din casa. Aaa.. Cred ca am uitat sa mentionez caracterul coleric al sotului. Multumesc gi-jane2, pot sa mai apelez la d-voastra daca ma hotarasc sa actionez?
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
Fata_mxgana, utilizator
Sa dovediti ca aveati masina e ceva mai simplu, luati adeverinta de la sectia financiara.
Mai greu de dovedit cat valora...
Stimata doamna,
Am inteles din relatarea dv. ca nu aveti probe si martori pentru investitiile facute si este si normal sa fie asa; intr-o casnicie nu intri gandindu-te sa strangi probe de care sa uzitezi in caz de divort !... Casnicia este bazata pe respect, dragoste, incredere s.a.m.d. Problema apare cand toate aceste baze ale relatiei sunt compromise.
Luati in calcul varianta medierii, caz in care nu aveti nevoie de dovezi, martori, ba chiar nici de legi.Trebuie doar sa va adresati mediatorului si sa va structurati foarte clar pretentiile, pentru ca procedura se va desfasura pe baza intereselor si nevoilor dv.
Tot ceea ce aveti nevoie este bunavointa sotului de a se prezenta la mediator; ba chiar, exista si varianta de a veni mediatorul la dv., in cazul in care este disponibil si considera ca poate fi asigurata conditia primordiala de confidentialitate necesara desfasurarii medierii.
Nu e chiar dificil de dovedit cat valora, doar costa de dovedit... dep;inde de situatie, daca exista asigurare de tip CASCO sau nu... dar se poate dovedi cu o expertiza mobiliara.
Daca DUPA inceputul procesului sotul vinde masina, nu e capat de lume, important e ca ea sa fie in patrimoniu la momentul introducerii actiunii. Sigur, apoi se pune problema ce executati...
Cu banii din casa... ce sa spun, sa-mi dati si mie pbanii lasati de mine ieri...
Sustineri din acestea ca cea de mai sus sunt inutile, nicio instanta nu va imparti vreo suma pe sustinerea ca era, ca nu era...

Chitantele nu conteaza pe ce nume sunt prea mult, ele ajuta. Depinde de situatie, cine se ocupa de ce, cum dadeati banii etc. Astea nu le stiu.
Daca imbunatatirile apartin soacrei sau dv., de exemplu, se poate dovedi cu chitante si prezumtii in anumite cazuri. Daca soacra are 900 de lei venit si s-a luat gresie de 4000 de lei... e putin probabil sa fi luat soacra, nu?

Doamna moderator, e normal ca oamenii intr-o casatorie sa nu-si faca probe despre banii cheltuiti intr-o societate saraca, acolo unde nu-ti permiti moral si/sau financiar ,acar sa divortezi... in alte lumi, e absolut normal sa iti faci astfel de probe.
La mediere, fiecare parte pleaca de la ce? Fiecare cere toata casa? Nu, fiecare cere cam cat si-ar dori sa obtina in instanta, adica un pic mai mult decat crede ca ar obtine.
Daca o parte pleaca cerand jumatate dar nu crede ca poate obtine nimic la mediere, degeaba pleaca cerand, sansele sunt infime sa isi permita ea siesi sa obtina ceva. Pentru ca medierea e afectiva, opsihologica, si aceste aspecte conteaza.
Prin urmare, din experienta mea si din llogica medierii, iti cam trebuie probe la mediere. Si iti trebuie si lege, ca apoi nu face omul nimic cu acordul de mediere si el da bani pe asta si nu poate pleca de la premisa ca face ceva invalid legal...

Totusi, medierea e o solutie buna, o puteti incerca.
Da, multumesc pentru idei dar medierea nu cred ca va functiona. Si de la banii investiti in casa mi-am cam luat gandul. Cred ca pana la urma nici nu e atat de dificil, imi fac prea multe griji inutile in prealabil. Voi lua totul pas cu pas. Si daca o voi lua de la zero... so be it!
Sigur ca o casnicie trebuie sa se bazeze pe respect, dragoste, incredere si alte astfel de vrajeli (glumesc :) ), si la o anumita varsta chiar crezi asta, n-am plecat de la premiza ca voi divorta si voi fi nevoita sa recuperez niste bani care am considerat ca raman ai mei, ai nostri. Nu aveam de unde sa stiu ca intr-o zi n-o sa mai existe "noi". Multumesc pentru tot, tuturor, o sa mai apelez la voi daca o sa am nevoie.
Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Mostenire chiliman chiliman buna sunt alin si am mai pus axeasta intrebare dar nu sunt lamurit .sotia cu soacra a avut un ap inainte ca noi sa ne casatorim ,la vindut in timpul casniciei ... (vezi toată discuția)
Mostenire chiliman chiliman sotia cu soacra au avut un ap inainte sa ne casatorim pe care l-au vindut in timpul casatoriei noastre bani i-am cheltuit eu si sotia infiintind 0 firma luind ... (vezi toată discuția)