avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare desfiintare post-preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare desfiintare post-preaviz

Buna ziua. Am fost angajat intr-o societate ca sofer autocamion marfuri periculoase, in luna 06.2012, cu CIM pe durata nedeterminata. In urma cu cateva zile am primit o notificare care ma instiinta ca postul a fost desfiintat, si am un termen de 20 zile de a-mi cauta alt loc de munca sau de a intra in somaj.Intrebarea mea este ce posibilitate am sa-mi pastrez locul de munca sau ce drepturi salariale pot cere. Este posibil sa intru in concediu medical in termenul preavizului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 22 Decembrie 2013
Puteti intra in concediu medical in termenul preavizului dar nu veti face altceva decat sa amanati deznodamantul. Angajatorul are dreptul sa va verifice acasa daca sunteti sau nu bolnav. Drepturi salariale puteti cere numai daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca sau c.i.m. in cazul concedierii ptr motive care nu tin de persoana angajatului. Vi se pot plati zilele de concediu de odihna daca nu au fost efectuate.
Conced medical suspenda termenul de preaviz, nu il inlatura. Pana la urma tot veti fi concediat. Daca CCM la nivel de unitate prevede salarii compensatorii atunci le puteti solicita.
Puteti face o adresa catre angajator sa solicitati sa va repartizeze pe un alt loc de munca vacant in unitate....daca exista.
@ CLAUDYIA

1. Pe perioada de preaviz aveti aceleasi drepturi si obligatii.
Timpul de lucru, pe perioada preavizului, este cel prevazut in contractul individual de munca. Acesta poate fi redus numai daca in regulamentul intern / contractul colectiv de munca aplicabil este prevazuta o astfel de dispozitie (respectiv reducerea timpului de lucru cu un anumit numar de ore, pe perioada preavizului).

2. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatori ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contractul dvs de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.

O posibilitate pentru dvs este negocierea directa cu angajatprul referitor la acordarea acestor salarii compensatorii. Potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

3. Salariatul concediat poate sesiza instanţa de judecata cu o cerere de constatare a nulităţii absolute a măsurii desfacerii contractului de muncă, în baza art. 65 din Codul muncii.
Instanta competenta este Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul sua locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se depune in termen de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de masura concedierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu enjoy2013 enjoy2013 In cazul unei concedieri colective se mai dau salarii compensatorii daca nu este stipulat in regulamentul intern nimic? (vezi toată discuția)
Lncetare cim pentru ca se desfiinteaza postul claudia-2013 claudia-2013 1. daca preavizul e de 20 de zile si imi i-au concediu medical, acesta imi prelungeste preavizul? 2. daca sunt studenta in anul 2 la a 2-a facultate, cu taxa, ... (vezi toată discuția)