avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Procedura CEDO si daune pentru calificarea motivelor ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Procedura CEDO si daune pentru calificarea motivelor de recurs ca fiind inadmisibile

Buna seara,

Va solicit ajutorul pentru a promova o actiune la CEDO pentru tatal meu, care s-a judecat pentru o actiune in contencios administrativ de anulare a actelor - certificat de handicap si decizia comisiei superioare de handicap.

As dori sa imi spuneti si mie unde pot gasi un formular actual/in vigoare in prezent pentru o actiune/cerere introductiva la CEDO (prin care dorim sa sesizam CEDO), adresa sediului CEDO si un ghid in vigoare cu pasii pe care trebuie sa il urmam.

De asemenea, va cer cateva idei cu privire la actiunea pe care dorim sa o promovam in temeiul art. 6 din CEDO motivat de faptul ca instantele din tara au incalcat dreptul la un proces echitabil.

Va prezint mai jos un scurt istoric al spetei:

Tatal meu a introdus o actiune in instanta de contencios (la curtea de apel), in temeiul vechiului cod de procedura civila, de anulare unui certificat de handicap si a deciziei de respeingere a contestatiei impotriva acestuia, pentru recunoasterea gradului II (accentuat) in loc de gradul III (care i s-a acordat) si, ca despagubiri, acordarea diferentei reprezentand contravaloarea indemnizatiei de handicap aferente.

Curtea de apel a respins actiunea iar recursul a ajuns pe rolul inaltei curti de casatie.
Pentru ca s-a acordat un termen foarte lung (peste 1 an), am facut cerere de preschimbare termen, s-a preschimbat termenul peste 2 luni iar inainte de a se ajunge la judecata, Intre timp a aparut legea 2/2013 care prevede:
Art. XXIII
(1) Procesele in prima instanta, precum si caile de atac in materia contenciosului administrativ si fiscal, in curs de judecata la data schimbarii, potrivit dispozitiilor prezentei legi, a competentei instantelor legal investite se judeca de instantele devenite competente potrivit prezentei legi.
(2) Recursurile aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal la data intrarii in vigoare a prezentei legi si care, potrivit prezentei legi, sunt de competenta curtilor de apel se trimit la curtile de apel.

In temeiul acestui articol, recursul a fost declinat spre solutionare de la inalta curte la aceeasi curte de apel care a judecat si fondul cauzei.

Am facut o cerere de stramutare la inalta curte ca sa inainteze recursul la o alte curte de apel motivat de faptul ca se incalca dreptul la un proces echitabil (prin aplicarea legii 2/2013, intrucat mi se pare inadmisibil ca instanta care a judecat fondul sa judece si recursul) si pe motiv de banuaiala legitima, avand in vedere ca exista riscul ca judecatori al aceleasi curti de apel care urmau sa judece recursul, colegi ai celor care au judecat fondul, sa fie subiectivi in pronuntarea solutiei.

Inalta curte a respins cererea de stramutare, iar curtea de apel respectiva a judecat si respins recursul.

Faptul ca in recurs curtea de apel a motivat si solutionat gresit in opinia mea ca: dat fiind faptul ca cererea tatalui meu a fost intemeiata, printre altele, pe OG 27/2002 (care este o procedura diferita), anumite motive de recurs ar fi inadmisibile; - fara sa tina cont de motivatia in fapt, temeiul legal inclusiv al legii contenciosului administrativ din cerere si din procedura prealabila, care duceau la concluzia ca acestea se circumscriau unei actiuni in contencios administrativ, imprejurare care rezulta si din modul cum au fost formulate capetele de cerere (sa se anuleze actele administrative emise de parati).

Pai daca era o procedura diferita de cea de contencios administrativ intemeiata pe legea contenciosului, si instanta de recurs considera ca motivele de fapt si obiectul cererii invocate in actiune se circumscriau unei actiuni de alta natura decat cea de contencios, de ce nu a constatat greseala instantei de fond care nu a disjuns cauza si nu a casat hotararea de fond si a nu a trimis spre rejudecare cauza?

Pentru motivele prezentate mai sus, intentionam sa formulam o actiunea la CEDO pentru incalcarea dreptului al un proces echitabil, prin care sa solicitam cu titlu de prejudiciu/daune materiale statului roman contravaloarea indemnizatiei de handicap pentru gradul II (accentuat), intrucat tatalui meu nu i s-a respectat dreptul de a avea un proces echitabil si de a avea sanse legale de a beneficia de o solutie corecta, fiind astfel privat de aceasta indemnizatie.
Daunele le-am putea demonstra pe legea nr. 448/2006 - ce drepturi putea sa primeasca daca ar fi beneficiat de un proces echitabil.


De aceea, va cer ajutorul si parerile pentru demersurile pe care intentionam sa le facem.

Multumim anticipat pentru sprijin.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:40, 17 Ianuarie 2014
nu cred ca este problema de cedo ci de cale extraodinara de atac...revizuire eventual

duoa ceea puteti formula la CEDO ...procedura este mai comlexa si riguraoasa decat la noi ca sa aveti o cerere admisibila
de ce? nu este cazul incalcarii unui drept la un proces echitabil? mai este necesara promovarea unei cai extraordinare de atac, daca la cedo se cere sa fie epuizata cale de atac de recurs? daca este suficienta pentru cedo epuizarea unei cai de atac a recursului, mai este nevoie pentru cedo sa fac dovada parcurgerii unei cai extraordinare de atac? exista asa ceva sugerat in practica CEDO?
Stimat forumist,

Singurul loc unde puteți găsi formularele CEDO cu siguranța de a fi actualizate este chiar site-ul CEDO, secțiunea dedicată aplicanților:

[ link extern ]

Cât despre sfaturile date, este imposibil de spus dacă s-au încălcat sau nu drepturi protejate de Convenție, cauza trebuie examinată amănunțit.

De exemplu, fără supărare, motivul strămutării nu îmi apare argumentat la o primă vedere, nici pe dreptul intern, nici ca o violare a Art. 6.1, sub aspectul imparțialității instanței.

Însă, într-adevăr, pentru accesul la CEDO nu se cere introducerea unei revizuiri/contestații în anulare, fiind chiar contraindicat, avâd în vedere că puteți depăși termenul de 6 luni. Strict ca principiu, se pot introduce - când este cazul - ambele proceduri, concomitent, dar, evident, în funcție de caz.

Cu stimă.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
una dintre problemele care se pun - in ce privea motivul stramutarii, este sau nu un proces echitabil - judecarea atat a fondului cat si a recursului de catre aceeasi instanta, fie ea (situatia aceasta) si legiferata printr-o lege nationala?
Stimat forumist,

Strict în principiu, motivele de incompatibilitate care, în general, pot genera suspiciuni sub aspectul dreptului la o instanță imparțială - Art. 6.1, sunt, în opinia mea, legate, mai ales, de persoana judecătorului. Mai precis, judecătorul fondului nu ar putea fi și judecătorul recursului. Aceste lucuri nu ar trebui și instanța, în sine, însă.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Conditii de admisibilitate cedo clientX clientX Art 35^1 din conventie prevede epuizarea tuturor cailor de atac interne. Intrebare: daca aceste cai au fost epuizate conf procedurilor, dar in ultima cale de ... (vezi toată discuția)
cedo - procedura pentru actiune adiadiadi adiadiadi Curtea de apel mi-a respins recursul pentru o actiune avand ca obiect comunicarea de informatii publice - Legea 544. Ce pasi trebuie urmati pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire respinsa grosu48 grosu48 Ce pot face daca mi s-a respins cererea de revizuire prin incalcarea jurisprudentei CEDO(cererea 18183 Martocian vs ... (vezi toată discuția)