avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizare. Pontaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizare. Pontaj

1) Din 2008 si pana in prezent salariile minime pe economie au fost majorate in cateva transe. Intr-o unitate bugetara salariile celelalte nu au mai fost indexate de cand s-au dat inapoi cei 25% si s-a ajuns in situatia in care angajatii cu categorie maxima (calificati cu peste 30 ani de munca ) primesc in mana un salar cu doar 18 lei mai mult decat un necalificat.Este normal ?
2) Pontajul defectuos (nu apar in pontaj sambete, duminici,sarbatori,legale,ore suplimentare) poate face obiectul unui dosar penal ?
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
mancipri, utilizator
Cel mai recent răspuns: mancipri , utilizator 00:48, 24 Decembrie 2013
1. Aici nu vorbim de normal ci de legal. In unitatile de stat salariile sunt stabilite prin lege. Exista o valoare de referinta care cred ca in acest moment este de 600 lei si care e inmultita cu coeficientul aferent fiecarei functii dand astfel un salariu, cel putin egal cu salariul minim.
Nemultumiri exista si vor fi mereu intrucat salarizarea in sistemul de stat nu are la baza competenta si atributiile, ci vechimea in unitate, criteriu comunist care ar trebui inlaturat.
2. Neintocmrea sau neintocmirea corecta a foilor colective de prezenta constituie contraventie si este sanctionata cu amenda intre 1500-3000 lei conf art 260 alin 1 lit m CM.
Poate face obiectul unui dosar penal daca se dovedeste ca prin aceasta s-a urmarit evaziunea fiscala, prin neplata contributiilor sociale.
Da, aveti dreptate ! "Legal" nu "normal". Salariile la bugetari nu pornesc de la salariul minim pe economie, adica de la 800 lei care apoi se inmultit cu coeficientul aferent fiecarei functii da un salariu diferit de la un necalificat la un salariat calificat ?
Acest coefficient se aduna si cu vechimea ?
Cand spunem vechime, ne referim la vechimea in unitate sau la vechimea totala in munca ?
Cine plateste amenda conf.art.260 al.1lit m din CM, unitatea sau cel care a intocmit pontajul ?
Problema este ca sefii directi dau pontajele intocmite corect la contabilitate (cu sambete duminici...etc ) si pe statele de plata aceste zile nu apar .
Va rog daca este posibil sa detaliati : " Poate face obiectul unui dosar penal daca se dovedeste ca prin aceasta s-a urmarit evaziunea fiscala, prin neplata contributiilor sociale ".


mancipri a scris:

....
Cine plateste amenda conf.art.260 al.1lit m din CM, unitatea sau cel care a intocmit pontajul ?
....


Amenda daca este pe numele angajatorului , atunci acesta o va plati. Apoi, angajatorul care a platit amenda isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele din codul Muncii.

" Poate face obiectul unui dosar penal daca se dovedeste ca prin aceasta s-a urmarit evaziunea fiscala, prin neplata contributiilor sociale ".


Daca s-a constatat ca fisele de pontaj sunt intocmite eronat cu rea-credinta, atunci se va putea pune in discutie si savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

art. 9
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
....
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
......

*Art. 108 din O.G. nr. 92/2003 (Sesizarea organelor de urmărire penală)
(1) Organele fiscale vor sesiza organele de urmărire penală în legătură cu constatările efectuate cu ocazia inspecţiei fiscale şi care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, în condiţiile prevăzute de legea penală.[…]

În baza art. 6 din Legea nr. 241/2005, şi art. 108 din O.G. nr. 92/2003, organele fiscale sunt obligate să întocmească sesizări (plângeri) penale imediat cum constată din evidenţele fiscale că un contribuabil se înregistrează cu un impozit şi/sau cu o contribuţie restantă la plată de peste 30 de zile.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrari de constructii echipa muncitori fara contract altapila altapila Vreau sa fac o constructie cu muncitori fara a fi incheiat un contract.Ce se va intampla daca apare ITM-ul?Ce obligatii am pe linie de siguranta muncii.Dar ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala katya24 katya24 Ce se intampla daca esti gasit cu evaziune fiscala dupa 3 ani de la neinregistrarea facturilor? Risti amenda sau inchisoare?...Si daca risti amenda?,,,care ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor angajatului ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca neplata contributiilor angajatilor este caz penal? Daca exista asa ceva puteti sa specificati si pasajul respectiv? Multumesc ... (vezi toată discuția)