mancipri a scris:
....
Cine plateste amenda conf.art.260 al.1lit m din CM, unitatea sau cel care a intocmit pontajul ?
....
Amenda daca este pe numele angajatorului , atunci acesta o va plati. Apoi, angajatorul care a platit amenda isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele din codul Muncii.
" Poate face obiectul unui dosar penal daca se dovedeste ca prin aceasta s-a urmarit evaziunea fiscala, prin neplata contributiilor sociale ".
Daca s-a constatat ca fisele de pontaj sunt intocmite eronat cu rea-credinta, atunci se va putea pune in discutie si savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.
Art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.
art. 9
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
....
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
......
*Art. 108 din O.G. nr. 92/2003 (Sesizarea organelor de urmărire penală)
(1) Organele fiscale vor sesiza organele de urmărire penală în legătură cu constatările efectuate cu ocazia inspecţiei fiscale şi care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, în condiţiile prevăzute de legea penală.[…]
În baza art. 6 din Legea nr. 241/2005, şi art. 108 din O.G. nr. 92/2003, organele fiscale sunt obligate să întocmească sesizări (plângeri) penale imediat cum constată din evidenţele fiscale că un contribuabil se înregistrează cu un impozit şi/sau cu o contribuţie restantă la plată de peste 30 de zile.