cartea de imobil se tine doar la imobile cu destinatia de inchiriere
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.97 din 14 iulie 2005
Art. 39
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.
Cei care locuiesc în imobil sunt obligaţi să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea sa, pentru actualizare, altfel riscă amenzi
Aceleaşi amenzi li se aplică şi celor care îşi schimbă domiciliul şi nu solicită înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în 15 zile de la mutare. "Persoana care găzduieşte o altă persoană, în mod neîntrerupt, mai mult de 30 de zile, are obligaţia de a anunţa poliţia sau serviciul public de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă
LEGE Nr. 105 din 25 septembrie 1996
privind evidenta populatiei si cartea de identitate
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 237 din 30 septembrie 1996
CAP. 3
Stabilirea si schimbarea domiciliului si resedintei cetatenilor romani cu domiciliul in Romania
ART. 25
(1) Domiciliul persoanelor fizice prevazute in art. 24 este la adresa din localitatea unde acestea isi au locuinta statornica.
(2) Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic.
(3) Domiciliul minorului incredintat de instanta judecatoreasca unei alte persoane ramine la parintii sai, iar in cazul in care acestia au domiciliile separate si nu se inteleg, instanta judecatoreasca decide la care dintre ei va avea domiciliul minorul.
(4) Domiciliul minorului este la reprezentantul sau legal, in cazul in care numai unul dintre parintii sai il reprezinta ori in cazul in care se afla sub tutela.
(5) Dispozitiile alin. (4) se aplica si in cazul persoanei fizice puse sub interdictie.
ART. 26
Resedinta este locuinta la care persoanele prevazute in art. 24 locuiesc temporar, alta decit cea de domiciliu.
ART. 27
(1) Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata.
ART. 31
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta, situate in municipii, orase sau in comunele din zona de frontiera;
c) care servesc total sau partial ca locuinta, situate in celelalte localitati, daca dispun de maimulte unitati locative.
ART. 32 Persoanele care locuiesc in imobil sint obligate sa prezinte cartea de identitate responsabilului cartii de imobil, in vederea luarii in evidenta.
ART. 33
Persoanele care isi schimba domiciliul sau resedinta sint obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil, la noua locuinta, in termen de 5 zile de la sosire.
CAP. 4
Sanctiuni
ART. 37
Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea civila, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.
ART. 38
Declararea necorespunzatoare a adevarului privind domiciliul sau resedinta constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit dispozitiilor din Codul penal.
ART. 39
Constituie contraventii la dispozitiile prezentei legi si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 47, cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 12, 16 alin. (2) si (3), art. 20, 21 si 31 alin. (3), cu amenda de la
25.000 lei la 50.000 lei;
Art. 38 (4) Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv...
Art. 39 (1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.
~ final discuție ~