avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Carte de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Carte de imobil

Doresc sa aflu si alte puncte de vedere competente referitoare la existenta unei carti de imobil la nivelul asociatiei de proprietari?
Studiind legislatia in domeniu am constatat urmatoarele :
OUG 97/2005 (republicata 2011) :
"Art. 37
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unitati locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta. "
"Art. 38
(1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei. "
Deci, din aceste doua texte de lege , coroborate cu definitia locatarului (DEX si Noul Cod civil :persoană care locuieşte stabil într-o casă sau într-un apartament în calitate de chiriaş) , rezulta ca , legea nu se aplica proprietarilor .
Cu alte cuvinte , cartea de imobil se tine doar la imobile cu destinatia de inchiriere sau la asociatiile de proprietari ,in cazul in care , unul sau mai multe apartamente, din cadrul asociatiei de proprietari , se inchiriaza/
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:11, 22 Decembrie 2013
garant a scris:


cartea de imobil se tine doar la imobile cu destinatia de inchiriere


Cartea de imobil este obligatorie in cazul asociatiilor de proprietari
In cartea de imobil ,se noteaza toti proprietari, care au domiciliul stabil in imobil
In cartea de imobil ,se noteaza toate persoanele care domiciliaza definitiv sau provizoriu mai mult de 15 zile pe luna-indiferent de calitate
Suplimentar normelor mentionate de dv,opereaza si disp L nr 61/1991 republicata

Va rog urmariti aspectele strict juridice .Locatar inseamna chirias , nu proprietar . Legiuitorul a precizat foarte clar la art.37 ali(1) : " Evidenta locatarilor prin cartea de imobil..." ,. Nu face referire la evidenta proprietarilor in cartea de imobil . Din punct de vedere juridic, va considerati chirias intr-o locuinta proprietate personala?
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.97 din 14 iulie 2005
Art. 39
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.


Cei care locuiesc în imobil sunt obligaţi să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea sa, pentru actualizare, altfel riscă amenzi
Aceleaşi amenzi li se aplică şi celor care îşi schimbă domiciliul şi nu solicită înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în 15 zile de la mutare. "Persoana care găzduieşte o altă persoană, în mod neîntrerupt, mai mult de 30 de zile, are obligaţia de a anunţa poliţia sau serviciul public de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă




LEGE Nr. 105 din 25 septembrie 1996
privind evidenta populatiei si cartea de identitate
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 237 din 30 septembrie 1996
CAP. 3
Stabilirea si schimbarea domiciliului si resedintei cetatenilor romani cu domiciliul in Romania


ART. 25
(1) Domiciliul persoanelor fizice prevazute in art. 24 este la adresa din localitatea unde acestea isi au locuinta statornica.
(2) Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic.
(3) Domiciliul minorului incredintat de instanta judecatoreasca unei alte persoane ramine la parintii sai, iar in cazul in care acestia au domiciliile separate si nu se inteleg, instanta judecatoreasca decide la care dintre ei va avea domiciliul minorul.
(4) Domiciliul minorului este la reprezentantul sau legal, in cazul in care numai unul dintre parintii sai il reprezinta ori in cazul in care se afla sub tutela.
(5) Dispozitiile alin. (4) se aplica si in cazul persoanei fizice puse sub interdictie.
ART. 26
Resedinta este locuinta la care persoanele prevazute in art. 24 locuiesc temporar, alta decit cea de domiciliu.
ART. 27
(1) Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata.

ART. 31
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta, situate in municipii, orase sau in comunele din zona de frontiera;
c) care servesc total sau partial ca locuinta, situate in celelalte localitati, daca dispun de maimulte unitati locative.


ART. 32 Persoanele care locuiesc in imobil sint obligate sa prezinte cartea de identitate responsabilului cartii de imobil, in vederea luarii in evidenta.
ART. 33
Persoanele care isi schimba domiciliul sau resedinta sint obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil, la noua locuinta, in termen de 5 zile de la sosire.

CAP. 4
Sanctiuni
ART. 37
Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea civila, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.
ART. 38
Declararea necorespunzatoare a adevarului privind domiciliul sau resedinta constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit dispozitiilor din Codul penal.
ART. 39
Constituie contraventii la dispozitiile prezentei legi si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 47, cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 12, 16 alin. (2) si (3), art. 20, 21 si 31 alin. (3), cu amenda de la
25.000 lei la 50.000 lei;

Termenul de "locatar" are atat semnificatia de chirias dar si de persoana ce locuieste intr-o casa ori intr-un apartament indiferent ca este chirias, proprietar, ruda venita in vizita...
Cititi toate sensurile si o sa intelegeti.

Apoi OG 97 din 2005 prevede:
Art. 38 (4) Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv...
Art. 39 (1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.

Cititi, va rog, intreaga legislatie actualizata si o sa constatati, asa cum am subliniat si in articolele citate, se vorbeste despre obligatia persoanelor ce locuiesc intr-un bloc si nu strict despre proprietari ori strict despre chiriasi.
Intr-un bloc locuiesc persoane iar acestea au obligatia, indiferent de statutul lor (proprietar, chirias, vizitator, ruda sau prieten...) sa se inscrie, pe baza actului de identitate in cartea de imobil a asociatiei de proprieatri in termen de 15 zile de la mutare.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea de imobil-date obligatorii maria mary maria mary Buna seara! Îmi puteți spune, va rog, daca este obligatoriu pentru cartea de imobil sa spun și ocupația și locul de munca? Mi se cer aproape toate datele ... (vezi toată discuția)
Carte imobil magda_oancea magda_oancea Buna seara, Mai este necesara inscrierea in cartea de imobil a proprietarilor/chiriasilor? La avizer trebuie afisate numele ... (vezi toată discuția)
Cartea de imobil-esti obligat sa treci c.n.p si locul de munca ? ContSters290057 ContSters290057 Fac urmatoarea intrebare: Esti obligat de lege sa treci in cartea de imobil CNP si locul de munca ? Sau administratorul comite un abuz ? Ce poate sa faca ... (vezi toată discuția)