avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatii si drepturi cu privire la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatii si drepturi cu privire la mostenire

Buna ziua.
Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si tatalui meu o casa pe care are contract de vanzare-cumparare incheiat intre mama decedata si mama ei care este in viata. Mama are o sora care locuieste in aceeasi curte cu bunica care are parkinson si are nevoie de cineva permanent langa ea. Pana la decesul mamei mele au convenit ca matusa mea sa o ingrijeasca pe mama lor, iar mama mea ii oferea in schimb anumite culturi de pe pamantul la care avea drept la asociatie. Acum, matusa mea ma obliga sa o iau la mine acasa pe bunica mea sa o ingrijesc. Ceea ce este foarte complicat pentru ca tatal meu nu are cum , lucreaza si in plus este barbat si nu poate ingriji o batrana, fratele meu nici atat, mai raman eu care este peste putinta mea avand deja destul probleme de care trebuie sa ma ocup si in plus sunt studenta in ultimul an. Din cate am inteles de la matusa mea are pretentia ca noi sa renuntam complet la dreptruile de mostenire in favoarea ei pentru a avea grija in continuare de bunica mea. Mentionez ca bunica a loucit si locuieste in continuare in acea casa.
Stiu ca orice drept atrage si o obligatie. Dar in acest caz daca eu nu-mi pot indeplinii obligatia ce solutie am ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
raluk25, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk25 , utilizator 12:47, 27 Decembrie 2013
Condoleante!
Ce fel de contract de vanzare cumparare a incheiat mama cu bunica dvs? Cu clauza de intretinere sau de renta viagera, ori fara astfel de clauze?

Daca nu exista o astfel de clauza, obligatia intretinerii ii revine matusii dvs, in primul rand .
Aveti o obligatie morala sa aveti grija de bunica dvs.
Matusa nu va poate obliga sa va luati bunca si sa aveti grija de ea. In primul rand este si mama ei si are obligatia de a o ingriji. Dumneavoastra aveti o obligatie morala.
Trebuie sa vedeti daca au fost stabilite clauze de ingrijire la vanzarea casei catre mama dvs.. iar mama dvs. platea prin cedarea culturilor catre sora ei prestarea serviciilor de ingrijire a mamei lor.
Bunica mai are proprietati care sa poata constitui masa succesorala dupa decesul ei?

Exista si varianta internarii bunicii intr-o unitate spitaliceasca specializata iar costurile sa fie impartite impreuna cu matusa.
Multumesc !
Contractul nu prevede astfel de clauze. Stiu ca am o obligatie morala, dar cum pot sa o ajut cand nu am cum ? Avand acest handicap si o varsta destul de inaintata nu este tocmai usor intretinerea ei. SI nu ma refer neaparat financiar ci la faptul ca nu are cine sa se ocupe de ea permanent. Nu o putem lasa nesupravegheata. NIci macar financiar nu-mi permit sa pot sa.i aduc o asistenta acasa. Matusa a intretinut.o pana acum si a spus ca urma ca si mama sa o ia la noi acasa sa o ingrijeasca. Matusa si mama nu s-au inteles niciodata foarte bine> Eu sunt de acord pe de-o parte si cu matusa mea. Locuind acolo cu parintii ei i-a ajutat cu tot, mama neimplicandu-se foarte mult, dar o iau la mine acasa si ce fac ? Suntem plecati toata ziua. Cum o sa-i fie mai bine ? Din spusele matusii nu vor sa colaboreze si sa punem si noi bani. Ei vor sa o luam la noi minim 1 an de zile sau sa.i cedam toate drepturile si sa o ingrijeasca in continuare. Tocmia asta e problema. Stie in ce situatie suntem si ne forteaza mana.
Bunica nu mai are proprietati, le-a impartit celor doua fiice.
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
raluk25, utilizator
In primul rand trebuie sa va ganditi la interesele dvs. si apoi ale matusii. Aveti sau veti avea copii, trebuie sa le lasati la randul dvs. ceva mostenire. Daca veti ceda santajului matusii nu veti face altceva decat sa regretati mai tarziu. Chiar daca matusa a avut mai mult grija de mama ei locuind in aceeasi casa cu ea si mama dvs. si-a adus "contributia" la ingrijirea bunicii prin produsele oferite surorii ei. Prin urmare matusa nu a facut nimic "gratuit"astfel incat sa aiba pretentia de a i se ceda drepturi de mostenire pentru serviciile prestate sau pentru cele viitoare. Poate suna cinic dar o persoana bolnava de Parkinson sau Alzheimer este mai bine ingrijita si monitorizata intr-o institutie specializata. Cu banii din pensie si o contributie egala din partea fiecarora se pot acoperi aceste costuri. Propuneti-i matusii sa primeasca in continuare cotele de produse pe care le primea conform intelgerii cu mama dvs..
I-am propus si nu vor sa ajungem la un consens. Au spus clar ca ei ( ea si sotul ei ) nu pot sa mai aiba grija de bunica, ca ei s-au ocupat 3 ani si ca acum este si randul nostru. Nu stiu ce sa fac. Este o situatie complicata mai ales pentru bunica mea. Ei sunt in stare sa o aduca la mine acasa si sa o lase. Si ce fac eu ? Cum ma voi putea descurca nu stiu.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un ... Monikmituk Monikmituk Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un raspuns ! Va multumesc! O mama cu 2 fete una a murit si are trei copii si una e in viata ! ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu demonstrare filiatie? Bogdanra Bogdanra Buna ziua strabunicii mei au avut doua fiice. Una din ele mi-a fost mie bunica din partea tatei. A doua fiica a avut o alta fiica care nu a mai avut niciun ... (vezi toată discuția)