avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatii si drepturi cu privire la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatii si drepturi cu privire la mostenire

Buna ziua.
Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si tatalui meu o casa pe care are contract de vanzare-cumparare incheiat intre mama decedata si mama ei care este in viata. Mama are o sora care locuieste in aceeasi curte cu bunica care are parkinson si are nevoie de cineva permanent langa ea. Pana la decesul mamei mele au convenit ca matusa mea sa o ingrijeasca pe mama lor, iar mama mea ii oferea in schimb anumite culturi de pe pamantul la care avea drept la asociatie. Acum, matusa mea ma obliga sa o iau la mine acasa pe bunica mea sa o ingrijesc. Ceea ce este foarte complicat pentru ca tatal meu nu are cum , lucreaza si in plus este barbat si nu poate ingriji o batrana, fratele meu nici atat, mai raman eu care este peste putinta mea avand deja destul probleme de care trebuie sa ma ocup si in plus sunt studenta in ultimul an. Din cate am inteles de la matusa mea are pretentia ca noi sa renuntam complet la dreptruile de mostenire in favoarea ei pentru a avea grija in continuare de bunica mea. Mentionez ca bunica a loucit si locuieste in continuare in acea casa.
Stiu ca orice drept atrage si o obligatie. Dar in acest caz daca eu nu-mi pot indeplinii obligatia ce solutie am ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
raluk25, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk25 , utilizator 12:47, 27 Decembrie 2013

Obligatia LEGALA de intretinere apartine in primul rand matusii dvs. (in calitate de fiica - ruda de gradul I).
Dvs., nepotii (rude de gradul II cu bunica dvs.) sunteti obligati dupa matusa... (daca matusa dvs - cea dintai obligata - ar avea vreo mana mai scurta, vreun picior mai lung sau, traind in vreo saracie lucie ori in alte nevoi, n-ar avea nici CUM si nici cu CE sa-si ingrijeasca mama...). Adica in completare, nu în locul mătuşii.

Si, in completare, pot fi obligati TOTI nepotii (adica si copiii matusii) nu numai cei "vinovati" fiindca au ramas orfani de mama. (Condoleante!)

Matusa dvs. ...imi lasa un gust amar.
Inteleg ca si-a ingrijit mama cata vreme sora ei (mama dvs.) a platit-(o) cu produse. Privita ca intelegere intre surori imi pare si frumoasa, si morala, si legala (ambele surori erau in mod egal obligate).

Numai ca MOARTEA ... imi schimba perspectiva. Matusa dvs. se comporta ca si cum ar fi "vina" mamei dvs. ...ca a murit mai devreme. Ca si cum ar fi "vina" dvs. si a tatalui dvs. ca v-ati inmormantat mama (respectiv sotia) mai devreme decat trebuia.

Ce obligatie are tatal dvs.? Legal, niciuna. Nu este descendent al bunicii dvs. Iar obligatia LEGALA de intretinere nu are nicio legatura cu mostenirea bunicii. Este, daca vreti, reciproca obligatiei de pe vremea cand bunica ...legana. Si n-a fost tatal dvs. cel leganat.

Despre obligatii morale...putem discuta... (incepand dinspre nepotul cel mai mult leganat...). Se pot face orice fel de intelegeri, daca matusa este dispusa totusi sa admita ca este cea dintai obligata.
Multumesc mult !
Am incercat sa discutam civilizat cu ei, nu vor sa inteleaga. Stie ce situatie avem. Mai ales ca noi locuim in aceeasi curte cu mama tatalui meu care si ea la randul ei are o varsta si are nevoie de sprijinul meu ( pentru ca tata este barbat si nu are cum sa o ajute ).
Ei vor sa ne faca sa le dam drepturile noastre dupa mama.
Acum am discutat cu tata, ramane dupa sarbatori sa ne interesam de un azil care sa ni.l permitem si vedem ce mai urmeaza. Asa cum ati spus si dvs nu am avut mari legaturi cu bunica, dar tocmai pentru ca suntem oameni si rude incercam sa facem ce este bine pentru ea asa cum putem. Daca aveam posibilitatea o luam la mine fara sa intreb pe cineva, dar nu am cum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un ... Monikmituk Monikmituk Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un raspuns ! Va multumesc! O mama cu 2 fete una a murit si are trei copii si una e in viata ! ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu demonstrare filiatie? Bogdanra Bogdanra Buna ziua strabunicii mei au avut doua fiice. Una din ele mi-a fost mie bunica din partea tatei. A doua fiica a avut o alta fiica care nu a mai avut niciun ... (vezi toată discuția)