avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatii si drepturi cu privire la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatii si drepturi cu privire la mostenire

Buna ziua.
Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si tatalui meu o casa pe care are contract de vanzare-cumparare incheiat intre mama decedata si mama ei care este in viata. Mama are o sora care locuieste in aceeasi curte cu bunica care are parkinson si are nevoie de cineva permanent langa ea. Pana la decesul mamei mele au convenit ca matusa mea sa o ingrijeasca pe mama lor, iar mama mea ii oferea in schimb anumite culturi de pe pamantul la care avea drept la asociatie. Acum, matusa mea ma obliga sa o iau la mine acasa pe bunica mea sa o ingrijesc. Ceea ce este foarte complicat pentru ca tatal meu nu are cum , lucreaza si in plus este barbat si nu poate ingriji o batrana, fratele meu nici atat, mai raman eu care este peste putinta mea avand deja destul probleme de care trebuie sa ma ocup si in plus sunt studenta in ultimul an. Din cate am inteles de la matusa mea are pretentia ca noi sa renuntam complet la dreptruile de mostenire in favoarea ei pentru a avea grija in continuare de bunica mea. Mentionez ca bunica a loucit si locuieste in continuare in acea casa.
Stiu ca orice drept atrage si o obligatie. Dar in acest caz daca eu nu-mi pot indeplinii obligatia ce solutie am ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
raluk25, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk25 , utilizator 12:47, 27 Decembrie 2013
Daca mama dvs. nu ar fi contribuit atunci poate ar fi justificata actiunea de a "aduce" bunica si celeilalte parti.
Este dificila ingirjirea unei persoane cu Parkinson.
Incercati sa ajungeti la o intelegere cu matusa ptr internare asa cum v-am mentionat anterior. Poate nu vrea dar nu are de ales.

Noul cod civil
Art. 516

Subiectele obligaţiei de întreţinere

(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Art. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.

Adica obligatia de intretinere (ingrijire) este: 1. sot/sotie, 2. mama/tata, 3. frati/surori, 4. bunici.

Matusa este obligata sa isi intretina (ingrijeasca) mama inainte ca nepotii sa ingrijeasca bunica.
Am inteles. Da, ea insista cu faptul ca daca mama nu mai este, cum am drepturi dupa ea am si obligatii. Multumesc mult. Sper sa rezolvam cumva.
Dar in cazul in care refuza orice intelegere si totusi o sa am surpriza sa o aduca pe bunica mea, eu ce pot face ? Ce solutii am /
Nu se poate sa pastrati drepturi pentru simplul; motiv ca puteti si sa refuzati obligatii... din acelasi motiv.
Sunt convinsa ca e greu ca dv. sa va ocupati de bunica. Totusi, mostenirea nu ati refuza-o.
Nimeni nu e obligat sa lase mostenire. Bunica poate simplu sa dea bunurile pe care le are in schimbul intretinerii, perfect legal. Puteti face asta.

Eu inteleg ca nu va puteti ocupa de bunica, dar gasiti alta solutie: vindeti casa, cat puteti obtine? Gasiti o femeie dintr-un sat sa o ingrijeasca, ca nu-i trebuie asistenta medicala. Daca vindeti casa bunicii, poate ajunge cu pensia de ceva azil...
E bunul ei si e normal ca ea sa se bucure de el, nu mostenitorii care nu au cum sa se ocupe de ea.
Bine, nici nu stiu ce venituri are bunica, nici ce alte variante ati cercetat, daca ati cautat loc la azil sau daca stiti cat ar lua o persoana din zona dv. pentru o astfel de ingrijire la domiciliu.
Nu mai au ce bunuri ale bunicii sa mai vanda pentru ca aceasta nu mai are proprietati.
Le-a impartit celor doua fiice ale ei, una fiind mama decedata a lui @raluk25 iar cealalta fiica este matusa care nu mai vrea sa aiba grija de mama ei si vrea sa o "paseze" lui @raluk25.
Solutia este gasirea unei institutii specializate in ingrijirea batranilor, cu pensia ei si contributia egala din ambele parti poate avea parte astfel si de supraveghere medicala pentru boala de care sufera.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un ... Monikmituk Monikmituk Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un raspuns ! Va multumesc! O mama cu 2 fete una a murit si are trei copii si una e in viata ! ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu demonstrare filiatie? Bogdanra Bogdanra Buna ziua strabunicii mei au avut doua fiice. Una din ele mi-a fost mie bunica din partea tatei. A doua fiica a avut o alta fiica care nu a mai avut niciun ... (vezi toată discuția)