avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare abuziva a conditiilor delegarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare abuziva a conditiilor delegarii

Am fost delegat de angajator sa lucrez in strainatate, delegatia fiind stabilit sa se incheie la 16 decembrie 2013, cand urma sa intru in concediu, pe care urma sa il petrec in Romania.
Ca urmare a unor divergente cu conducerea din Romania (este vorba de o companie multinationala), am primit o adresa in data de 14 noiembrie (in seara zilei, in afara programului de lucru) prin care eram informat ca am fost informat verbal de conducerea de unde imi desfasuram lucrul in delegatie... ca delegatia se incheie in data de 13 noiembrie.
Motivatia invocata de angajator nu priveste cu nimic conditiile de munca, ci se refera la faptul ca am solicitat un control ITM cu privire la neplata unor drepturi salariale.
In fine, conflictul s-a escaladat, iar acum sunt decis sa actionez in instanta angajatorul sub aspectul incalcarii abuzive a conditiilor delegatiei (alaturi de mai multe alte subiecte)
Va rog sa imi spuneti ce texte de lege fac obiectul situatiei descrise si ce anume pot invoca in temeiul chemarii in instanta?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:10, 27 Decembrie 2013
Dati-ne detalii despre ce conditii este vorba?

Potrivit Codului Muncii, art.44 alin.2, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Pai nici eu nu stiu exact care sunt reglementarile legale relevante la ce drepturi am in general cu privire la delegare.
Nu ma refer la drepturi banesti, plati etc., ci la faptul ca a fost decisa brusc intreruperea delegarii, comunicarea acestei decizii a fost facuta, practic, in ziua imediat urmatoare zilei la care mi-a fost comunicat ca se incheie delegarea (practic, pe 14 noiembrie am fost informat in scris ca delegarea se incheie pe 13 noiembrie).
Chiar lasand laoparte aceasta absurditate, tot gasesc in neregula ca durata delegarii a fost modificata fara vreun motiv temeinic (si oricum fara vreunul care sa tina de natura muncii, respectiv a delegarii) si fara sa fiu informat prealabil (in termenii decentei, macar cu cateva zile inainte).
In fond, este vb de o delegare in strainatate, iar unul dintre aspectele cele mai minore care ma deranjeaza este ca, de vreme ce nu am avut suficient timp sa ma pregatesc pentru calatorie, a trebuit sa abandonez o serie de bunuri private, pe care nu am putut face aranjamente sa le transport.
In opinia mea, delegarea poate înceta înainte de expirarea perioadei de delegare dacă desfăşurarea activităţii care a impus delegarea nu mai este necesara.

Legislatia muncii nu reglementeaza si aspecte privind incetarea delegarii inainte de termenul in prealabil decis.

O solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta prin care sa solicitati sa se dispuna anularea deciziei prin care s-a dispus încetarea delegarii, ca fiind nelegala si netemeinica, si repunerea dvs în situatia anterioara emiterii deciziei, respectiv repunerea în functia si locul de munca, precum si în drepturile principale si accesorii, si sa fie obligat angajatorul sa va plateasca drepturile salariale cuvenite de la data emiterii deciziei de încetare a delegarii pâna la data repunerii efective în drepturile salariale.
Interesant punct de vedere, multumesc!
Tin totusi sa insist in principal asupra modului CUM s-a dispus incetarea delegarii (nu neaparat a faptului in sine ca a fost incetata)... dupa cum am prezentat, in scurt, practic in conditii absurde: am fost instiintat in scris in data de 14 noiembrie ca delegarea se incheie in data de 13.
De ex, Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
Daca delegarea constituie o modificare a contractului de munca, fata de care am fost de acord in conditiile duratei fixate initial, atunci schimbarea fara acordul meu a conditiilor respective ale delegarii constituie incalcare a acestei prevederi?
Potrivit principiului simetriei actului juridic, deoarece delegarea constituie o modificare unilaterala a c.i.m.,astfel incat aceasta masura trebuie sa imbrace forma scrisa si incetarea delegarii trebuie sa imbrace forma scrisa.

Fiind un act unilateral al angajatorului, acesta are posibilitatea revocarii deciziei de delegare.

Daca considerati ca aceasta masura este nelegala si netemeinica va puteti adresa instantei de judecata pentru anularea acestei masuri.

Alte discuții în legătură

Prelungirea delegarii fara acodul angajatului costel58 costel58 Poate fi considerat accept pentru prelungirea delegarii peste termenul de 60 de zile continuarea activitatii la locul delegarii? Mentionez ca angajatorul nu a ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca victorm86 victorm86 Doresc sa stiu daca necontestarea sau contestarea tardiva a unei dispozitii prin care se modifica unilateral clauze esentiale ale unui contract de ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)