avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie CASS retinuta ca pensionar si angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie CASS retinuta ca pensionar si angajat

buna seara,

tatal meu este pensionar dar inca lucreaza cu contract de munca in domeniul privat;
contributia de 5,5% pentru cass se retine din salariul pe care-l primeste in cadrul firmei, dar si din pensie; este normal/legal ca aceasta contributie sa-i fie retinuta de 2ori?
multumesc
gabriela
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 25 Decembrie 2013
CASS (contributia pentru asigurari de sanatate) nu se retine de doua ori, se retine din toate veniturile realizate, conform legii.

Legea nr. 95/2005 - privind reforma in domeniul sanatatii:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfãşurarea unei activitãţi dependente;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectualã realizate în mod individual şi/sau într-o formã de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizeazã venituri de natura celor prevãzute la lit. a)-d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bazã minim brut pe ţarã, lunar*).
(2^1) abrogat
(2^2) Pensionarii ale cãror venituri din pensii depãşesc 740 de lei datoreazã contribuţia lunarã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate calculatã potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).
(3) În cazul persoanelor care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la alin. (2) lit. a)-d), alin. (2^1) şi (2^2) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculeazã asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevãzute la alin. (2) lit. a) şi d);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevãzute la alin. (2) lit. c) şi f).
(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.
(7) Obligaţia virãrii contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate revine persoanei juridice sau fizice care plãteşte asiguraţilor veniturile prevãzute la alin. (2) lit. a), d) şi e), respectiv asiguraţilor pentru veniturile prevãzute la alin. (2) lit. b), c) şi f).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.
Conform prevederilor Codul fiscal pentru pensionarii care au si calitatea de salariat trebuie sa se retina la sursa:
1. impozit venit 16% .
2. CASS= 5,5%
3. CAS = 10,5 %

Nu se datoreaza contributia de somaj (angajat, angajator)..

Angajatorul datoreaza contributia de CAS, CASS, Concedii si indemnizatii, Fondul de risc si accidente.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Platesc contributii la sanatate? LUCA LIVIU EXPERTIZE JUDICIARE SI EXTRAJUDICIARE LUCA LIVIU EXPERTIZE JUDICIARE SI EXTRAJUDICIARE Sunt pensionar ( mi se retine CASS fiind asigurat la casa OPSNAJ) si desfasor activitate independenta ocazionala la numirea instantelor de judecata ca expert ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)