Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
Nu are importanta metoda prin care persoana s-a pensionat.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013 cyan, moderator
Ajutorul de deces se acorda o singura data, prin Casa teritoriala de pensii, in baza unei cereri depuse de catre persoana care a suportat cheltuielile impreuna cu documentele care atesta cheltuielile efectuate, cu documente de identificare, certificat de deces.
Conform bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2013, ajutorul de deces este 2.223 lei, iar pentru anul 2014 este 2.298 lei.
Nici eu nu stiu ce inseamna pensie sociala.Situatia este asa: Fratele meu este invalid de mana dreapta. In urma acestui accident s-a pensionat. Teoretic, eu asa inteleg este pensie de invaliditate, dar pe cuponul lui de pensie scrie clar asa: Pensie sociala 18. Asta stiu.
Am înţeles. :) Fratele dvs. beneficiază de pensie de invaliditate iar acest aspect este menţionat pe decizia de pensie. Pensia stabilită a fost mai mică decât indemnizaţia socială pentru pensionari care este de 350 de lei, prin urmare primeşte lunar această sumă. Persoana care va suporta cheltuielile ocazionate de deces va beneficia de ajutor de deces.