avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune caldura

Locuiesc intr-un apartament cu doua camere pe o scara cu 14 apartamente. 9 apartamente cu CT si 5 racordate la ENET. Ciudat, dar pentru luna noiembrie 2013 la cei cu CT au venit cheltuieli comune aprox. 8 lei (fara calorifere pe scara sau la uscator), iar la doua din cele 2 apartamente racordate la ENET, 11, respectiv 16 lei. Pe scara sunt repartitoare si calculul este facut de ISTA Bucuresti. Din ce stiu, cheltuielile comune sunt un procent fix din consumul de caldura pentru toti locatarii, ceea ce nu mi se pare corect. Multumesc si SARBATORI FERICITE !
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:03, 16 Ianuarie 2014
Totalul sumei pentru partile comune nu este un procent fix, ci proportional cu consumul intre instalatia comuna (inclusiv tevile verticale) si caloriferele individuale din apartamente.

Daca pe calorifere n-ar fi consum deloc, sa zicem, caldura ar fi repartizata tuturor apartamentelor in functie de cota parte indiviza.
Aceeasi logica este daca la unele din apartamentele ramase conectate la sistemul centralizat de incalzire caldura pe calorifere este 0 (zero) sau foarte putin - apartament nelocuit sau locuit cateva zile sau alte situatii de acest gen.
Mai este posibil ca la apartamentele de care vorbiti, in lunile anterioare sa le fi pus consum estimat pentru ca nu declarasera indecsii, iar acest consum estimat sa fi fost mai mare decat consumul lor real. Acum cand or fi dat indecsii sa se fi facut regularizare.

Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2013
elga50, moderator
Da, procentul pentru cheltuielile comune, determinat de firma care face calculele, poate fi un procent fix, insa acesta se inmulteste cu suma facturata pentru incalzire care de obicei este variabila si atunci in mod sigur, sumele repartizate pentru cheltuielile comune vor fi in fiecare luna, altele.
Avand in vedere ca tot mai multi useri au ridicat aceste probleme, as recomanda celor care au reponsabilitati in cadrul as. de proprietari sa afiseze costurile cu incalzirea spatiilor comune, precum si pentru tevile verticale pe o coloana separata, inlesnind o mai usoara intelegere a costurilor cu incalzirea.
Pe de alta parte, daca se intampla ce presupunea @elga50 (valori estimate pentru proprietarii carora nu li s-au putut efectua lecturarea indecsilor repartitoarelo intr-o luna sau chiar doua), atunci situatia se complica putin dat fiind regularizarile care trebuiesc efectuate.
Nu este un procent fix pentru ca calculul caldurii porneste nu de la factura, ci de la consumul calculat pe SET-ul instalatiei comune, adunat cu consumul pe caloriferele individuale. Acest consum, in faza initiala este diferenta de index de la o luna la alta, inmultita cu coeficientul specific fiecarui corp de incalzire (coloane comune, tevi verticale, calorifere) dat de SET.
In aceasta faza se calculeaza si estimarile, precum si consumul celor necontorizati.
Rezulta un numar de unitati total pe bransament.

La acest numar de unitati total se imparte consumul facturat din care rezulta cate Gcal are o unitate echivalent termica - consum factura / numar total de unitati.

Pentru fiecare apartament se repartizeaza un numar de unitati echivalent termice pentru spatiile comune (in functie de cota-parte indiviza), pe alta coloana pentru tevile verticale (in functie de cota-parte indiviza, amendat cu un coeficient de amplasare in inaltime) si pe alta coloana consumul individual pe calorifere (amendat cu un coeficient de amplasare in functie de pozitia fata de punctele cardinale si etaj).

Pe alta coloana, in dreptul fiecarui apartament rezulta numarul de unitati echivalent termice care se inmultesc cu cat valoreaza in Gcal acest total la fiecare apartament, rezultand consumul in Gcal. Acesta se inmulteste cu pretul Gcal si rezulta valoarea caldurii in lei la care se adauga costurile de calcul (comisionul firmei).

Daca pe calorifere este consum 0, atunci procentul pe partile comune si tevile verticale (luate impreuna) va fi de 100%.
Deci nu poate fi fix.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
elga50, moderator
Este clar, iarna nu-i ca vara...
Pe mine doamna nu m-ati convins ca procentul despre care vorbim, este un procent variabil, chiar in conditiile in care toate elementele pe care ati reusit sa le aratati mai sus in vederea explicarii corecte a modului in care se ajunge la acest procent, sunt variabile.
Dvs. ati explicat corect (a cata oara?) cum sta treaba cu aceste calcule pe care le face o firma care face repartizarea costurilor cu incalzirea intr-un condominiu, prin repartitoare de costuri si care apar pe lista pe care o trimit asociatiei - si care ar trebui sa fie afisata langa lista de plata. Ce ar insemna acest lucru? Ca fiecare cetatean de la bloc, acolo unde repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri, sa cunoasca acest mecanism , ori mie nu-mi vine sa cred acest lucru si in definitiv nici nu cred ca merita sa-ti incarci memoria cu acesti algoritmi de calcul, pe care nici „baietii” de la firma nu-i prea inteleg... Mai complicat este procedura de repartizare a costurilor cu incalzirea acolo unde in bloc avem de-aface cu doua sisteme de incalzire - centralizat si cu CT, dar fara repartitoare de costuri... Cum am procedat noi? Am facut inventarul SET-urilor (comune, utile, tevi vericale) , am facut raportul dintre ele si am ajuns la un procent. Acest procent este fix pentru ca in fiecare luna nu se schimba nimic. Ei bine acest procent fix se inmulteste cu valoarea facturii - care nu are aceeasi valoare in fiecare luna, determinand valoarea costurilor cu incalzirea spatiilor comune, o scadem din total, diferenta o repartizam proprietarilor conectati la sistemul centralizat, desigur proportional cu cup. utila a fiecarui apartament.
In aceasta idee am specificat si in postarea anterioara ca bine ar fi ca pe lista de plata, costurile cu incalzirea sa fie defalcate pe doua coloane: costuri comune si costuri individuale, insa daca linga lista de plata se afiseaza si o copie a listei cu repartizarea costurilor cu incalzirea, emisa de firma care face aceste calcule, opinia mea este ca administratorul nu trebuie sa se mai complice, defacand costurile in 2 sau chiar 3 rubrici... Aceste costuri sunt destul de bine aratate in lista aditionala. Ramane ca proprietarilor sa li se explice cum sta treaba cu aceste repartizari, cum si de unde provin - adica exact ce a explicat @elga50 in postarea de mai sus. Daca proprietarii inteleg aceste mecanisme de repartizare, este f. bine, daca nu, vor ramane cu impresia ca cineva fura. Primul vizat, desigur admin-ul, urmeaza firma care face calculele si apoi furnizorul... De asta avem nevoie, furati-furati, dar sa stim si noi...
Sunt de acord cu ce spuneti, daca in bloc nu sunt repartitoare. De ce? Pentru ca nimeni nu-i nebun sa-si inchida caloriferele numai de dragul de a face economie asociatiei, adica tuturor.
In acest caz exista consumul maxim pe calorifere, SET-ul ramane acelasi, ceea ce difera este temperatura de livrare a agentului termic care influenteaza valoarea facturii.
Neschimbandu-se nimic in plan local, factura se imparte proportional pe baza datelor fixe (SET-ul caloriferelor si al instalatiei comune, precum si consumul maxim de 100% pe calorifere).

In cazul blocului cu repartitoare, una din partile fixe, adica consumul nu mai este maxim, aproape niciodata, si, variind, influenteaza si proportia.
In acest caz functioneaza algoritmul pe care l-am descris mai sus si pe care putini il inteleg sau, mai bine zis, nu se straduiesc sa-l inteleaga pentru ca e mai usor sa spui ca fura cineva fara sa dovedesti, decat sa-ti bati capul, fie sa intelegi, fie sa dovedesti. Sunt de acord cu dv.! :)

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)