avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul punctaj pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul punctaj pensie

Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la ''zi'' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:58, 29 Decembrie 2013
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.


Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
...
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);
...
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Depinde si de perioada in care s-a realizat acest stagiu asimilat.

Legea 263/2010

ART. 164

2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime stagiu militar LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Vreau sa stiu daca perioada stagiului militar este considerata vechime in munca sau stagiu de cotizare in cazul iesirii la pensie? (vezi toată discuția)
Stagiul militar nicky63 nicky63 Buna ziua.Nascut in 13.02.1963.Angajat in 01.04.1982 pina in prezent.Intre 25.09.1985 si15.01.1987 stagiu militar.Pentru perioada stagiului militar se acorda ... (vezi toată discuția)
Anumite perioade, luate in calcul la pensii? mireteo mireteo Perioada de crestere copil, crestere copil cu handicap si perioada in care s-au efectuat studii superioare se iau in calcul la pensii (ca si ... (vezi toată discuția)