avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul militar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul militar

Buna ziua.Nascut in 13.02.1963.Angajat in 01.04.1982 pina in prezent.Intre 25.09.1985 si15.01.1987 stagiu militar.Pentru perioada stagiului militar se acorda punctaj sau doar se ia in considerare ca vechime neintrerupta?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:56, 26 Iunie 2016
Stagiul militar este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta si al celei de invaliditate.
Nu intra in calculul pensiei anticipate sau anticipate partiale.
Legea nr.263/2010

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.


Art. 164
(1) Pentru perioadele necontributive care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au constituit vechime in munca utila la pensie, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.

(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...

(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
...
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g).
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime stagiu militar LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Vreau sa stiu daca perioada stagiului militar este considerata vechime in munca sau stagiu de cotizare in cazul iesirii la pensie? (vezi toată discuția)
Pensia invaliditate carmen bodeanu carmen bodeanu La calcularea pensiei pentru limita de varsta ,anii in care persoana a primit pensie de invaliditate se considera vechime asimilata stagiului de cotizare?si ... (vezi toată discuția)
Pensionare eugen_dinu_sorin eugen_dinu_sorin Buna ziua! Rog spuneti-mi cum se calculeaza punctul de pensie pentru perioada stagiului militar, la vechimea completa in munca! Mersi! (vezi toată discuția)