avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Restituire permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Restituire permis

Buna ziua! Va scriu aici in speranta de a ma ajuta cineva sa mi restitui permisul mai repede. Problema mea a inceput pe 5 iulie, unde din pura prostie m am urcat la volanul propriului autovehicul vrand sa il mut de pe o strada, intr o parcare. In acel moment un agent de politie m a vazut si a venit tinta la mine sa ma scoata din masina si sa mi puna etilotestul. rezultatul a fost 0.79 in aer si 1.60 in sange. toate bune si frumoase..ma asteptam la dosar penal si toate cele; insa, intre timp s a dovedit ca strada pe care ei m au prins nu este o strada publica. am discutat asta cu politistul si a spus ca va face o cerere la primarie pentru a vedea sigur daca este sau nu, daca nu este, ar trebui sa mi primesc permisul inapoi fara alte discutii; daca este, mi a spus ca am sanse mari ca propcurorul sa imi dea NUP. Intrebarea mea este: cam cat de repede imi pot recapata permisul in ambele cazuri, intrucat sunt student in alta tara si mi as dori sa plec cu permisul din tara..
Multumesc anticipat.
Numai un avocat va poate ajuta sa vi se restituie permisul mai repede. Dar din relatarea dvs. se poate trage concluzia ca nici acesta nu are mari sanse de reusita, imbibatia alcoolica in sange este dubla fata de limita minima de 0.8 de la care fapta este considerata infractiune, dosarul va ajunge in instanta iar in urma hotararii judecatoresti ramase definitive permisul se va anula.

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
da...dar avand in vedere ca fapta a fost savarsita pe un drum care nu este considerat public iar eu nu prezentam un pericol social, nu se ajunge pana in instanta..
Daca drumul nu era public ce cauta agentul de politie acolo? Si cu alcooltestul dupa el?
Ce intelegeti prin strada care nu este considerata "drum public"?

art.6-oug195
14. drum public orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;

Daca strada unde ati fost verificat nu era inchisa circulatiei publice si nu era semnalizata cu inscriptii vizibile care sa indice ca este inchisa circulatiei publice atunci erati pe un drum public.

Aprecierea gradului de pericol o face procurorul care poate dispune NUP sau trimiterea dosarului in instanta. Din acest motiv v-am recomandat angajarea unui avocat (daca nu aveti deja unul) care sa va obtina o solutie favorabila (NUP).
De exemplu, la tara, multe drumuri nu sunt publice, chiar daca se circula pe ele de zeci de ani. Se considera drumuri agricole...
Faptul că un drum e „agricol” sau „forestier” sau de altă categorie mai mult sau mai puțin rurală nu înseamnă că drumul respectiv nu este public.
După cum s-a spus mai sus, un drum este public dacă este deschis publicului, adică dacă nu este privat, indiferenta dacă este național, județean, comunal, forestier, etc.
Vorbiți cu un avocat căruia să-i prezentați în concret speța și vă va lămuri.

Alte discuții în legătură

Conducere pe dum privat Sebastian 19 7 9 Sebastian 19 7 9 Buna ziua Telefonic la insistenta politie am mutat. Masina chiar daca le. Am spus ca am consumat alcool.Cand am ajuns dupa aproximativ o suta de metri de ... (vezi toată discuția)
Tamponare pe proprietate privata sub influenta bauturilor alcolice cbarbu16 cbarbu16 Buna ziua. De acum ceva timp am fost implicat intr-o tamponare pe o proprietate privata, eu fiind sub influenta bauturilor alcoolice, 1.7 respectiv 1.5 mg ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! parcarea unui supermarket ( proprietate privata , ... AndreeaMovileanu AndreeaMovileanu Buna ziua ! Parcarea unui supermarket ( proprietate privata , nu domeniu public) , este ocupata constant de vecinii din jur . Clientii trec , nu gasesc loc ... (vezi toată discuția)