avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme cu concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme cu concediul medical

buna seara.am si eu o intrebare pentru d-voastra,lucrez la kaufland si din cauza ca am avut probleme cu coloana mi sa dat concediu medical ,cei de la kaufland m-au sunat si mi-au zis ca nu mi se plateste concediul medical pe motiv ca nu am lucrat ultimile 6 luni de zile ,la ei eu lucrind de 1luna jumate .este normal asta? ca sa stiu ce am de facut . va multumesc
Cel mai recent răspuns: floralin , utilizator 21:33, 31 Decembrie 2013
aveti dreptul la plata concediului medical
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se determina potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Daca a ti lucrat in ultimul an la alt angajator,aduce ti adeverinta cu veniturile realizate

am lucrat din decembrie pina in martie la carrfour dupa care nu am mai lucrat am fost coasigurata la sot dar se pare ca nu se ia in considerare asta .
aveti lucrat o luna in ultimul an si aveti dreptul la plata concediului medical.Puteti sa aduce ti adeverinta si de la CARRFOUR
Normele de aplicare a OUG nr.168/2005:

ART. 73
(1) Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:
Mzbci = Σ V: NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMÃ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare.
(2) În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuţia.

Exemplul nr. 1
- lei -
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

În acest caz, media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în lunile 3, 4, 5 şi 6, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã.

Exemplul de mai sus se aplica si in cazul dvs. numai ca veti avea veniturile aferente perioadei lucrate (1 luna si jumatate) si numarul total de zile lucratoare incluse in aceeasi perioada.

OUG nr.158/2005:
ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Aratati-le prevederile de mai sus, iar daca refuza in continuare plata concediului medical, puteti face reclamatie in scris la casa de sanatate.

Multa sanatate!
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
problema este ca am fost la ei si mi-au zis ca vezi doamne sunt in alea 3 luni cu contract pe perioada determinata si in asa zisa scolarizare si nu se plateste

Alte discuții în legătură

Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical miruna82 miruna82 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca se poate calcula un concediu medical in cazul unui salariat care nu a lucrat 6 luni in firma si nici nu a prezentat de la ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale ani355 ani355 Buna ziua, Dacă baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate ( 6 luni anterioare producerii incapacităţii de muncă ) conţine o ... (vezi toată discuția)