avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somerul indemnizat poate deveni somer absolvent?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somerul indemnizat poate deveni somer absolvent?

O persoana este trimisa in somaj de catre angajator cu 3 luni inainte de a absolvi o facultate. Poate respectiva persoana dupa absolvirea facultati (somera deja) sa beneficieze de drepturile oferite de somaj absolventului, respectiv viitorului angajator de beneficiile conferite de lege celor care angajeaza absolventi? Cum va fi considerata persoana in cauza pentru viitorul angajator, ca somer absolvent sau ca somer "clasic" ?
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 18:49, 3 Septembrie 2009
O persoana care urmeaza o forma de invatamant nu poate beneficia de somaj conform Legii 76/2002.
In cazul in care exista o astfel de persoana, inseamna ca nu a declatat la somaj ca este cuprins intr-o forma de invatamant. In momentul in care se va constata ca o persoana care urmeaza o forma de invatamant a beneficiat si de somaj va trebui sa returneze sumele incasate necuvenit.
si eu am lucrat si in aceasta luna trebiue sa imi bag si actele de somaj dar sunt si la facultate ( mai am de dat 2 restante de anul trecut si licienta ) pot beneficia de somaj????:(:(
Sa nu speriem lumea. Sunt doua situatii diferite:
1. Somaj de care beneficiaza un absolvent, daca nu se incadreaza
2. Somaj de care beneficiaza o persoana salariat.
In primul caz, ,intr-adevar, un absolvent care beneficiaza de indemnizatie de somaj, nu trebuie sa urmeze o alta forma de invatamant. Sau daca urmeaza, trebuie sa anunte AJOFM si ca urmare, somajul va fi sistat.
In al doilea caz, cand este vorba de un somer fost salariat, nu importa daca urmeaza sau nu o forma de invatamant. Acesta beneficiaza de somaj.
In cazul in care o persoana lucreaza si este in an terminal de facultate, cum este cazul doamnelor de mai sus, iar angajatorul le concediaza, acestea pot sa beneficieze de indemnizatie de somaj. Ca un absolvent de facultate sa beneficieze de somaj, acesta trebuie ca la data absolvirii studiilor sa nu fie angajat. Ulterior, in termen de 60 de zile de la absolvire are obligatia inscrierii in evidentele AJOFM ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, iar dupa trecerea celor 60 de zile, poate cere acordarea indemnizatiei de somaj.
In cazul expus de mine mai sus ma refeream la aceasi persoana. La data absolvirii facultatii persoana in cauza este deja somer de la fostul loc de munca. Care este statutul persoanei in cauza la data absolvirii si daca ulterior viitorul angajator poate beneficia de drepturile conferite de lege celor care angajeaza absolventi?
Dumneavoastra la data absolvirii studiilor, deja veti fi beneficiar al indemnizatiei de somaj. Ceea ce inseamna ca nu mai puteti solicita inca o data indemnizatie de somaj, din moment ce beneficiati deja de aceasta. Angajatorul care va va angaja ulterior absolvirii studiilor va putea beneficia de prevederile Legii nr. 76 2002, conform art. 83 alin (4) din aceasta lege.

Alte discuții în legătură

Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)
Încadrarea în muncă ulterior înscrierii la șomaj - absolvent de facultate fără diplomă de licență confuz11 confuz11 Buna ziua! Vara aceasta am absolvit facultatea dar nu am sustinut examenul de licenta. Mi-am gasit un loc de munca, un program de traing, la finalul caruia ... (vezi toată discuția)
Legea 76/2002 laura lacto laura lacto angajatorul vrea sa angajeze o absolventa 2008 care nu a mai lucrat niciodata, dar are o firma care nu functioneaza, si vrea sa stie dak se poate beneficia d ... (vezi toată discuția)