avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine poate da in judecata pentru calomnie/insulta in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine poate da in judecata pentru calomnie/insulta in favoarea unui decedat ?

Buna ziua

Acum ceva timp am ajuns intamplator pe un site al unei sioniste care publica un articol de pe alt site, cu titlul Parintele Cleopa, un cretin spalat pe creier. Cum textul este jignitor de-a binelea, cine il poate da in judecata pe autor tinand seama de faptul ca Parintele Cleopa nu mai este printre noi ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:26, 2 Ianuarie 2014
Calomnia/insulta nu mai sunt incriminate de Codul Penal.

Mostenitorii acestuia pot promova o actiune civila privind respectarea demnitatii umane. Potrivit art. 72 din Codul civil, orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75 c.cin.

Potrivit dispozitiilor art.1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată.
Va multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg asadar ca daca cineva nu are urmasi ori rude cunoscute numele sau poate fi terfelit de catre oricine ?
freeelis a scris:

Calomnia/insulta nu mai sunt incriminate de Codul Penal.

Eu stiam ca le-au pus inapoi in codul penal...?

Intr-adevar, au revenit insulta şi calomnia în Codul Penal. Acesta este efectul unei decizii a Curţii Constituţionale luate în unanimitate pe 29 aprilie 2013 .

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 350 din data de 13 iunie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 206/2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 414 ind.5 alin. 4 din Codul de procedura penala.
[ link extern ]
Pe parte penala era necesara plangerea penala persoanei calomniate.
Deci, sub aspect penal nu se poate actiona din acest motiv sub nicio forma.

Pe parte civila se poate actiona.

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Insulta sau calomnie fara specificare nume persoana? adrianpaul169 adrianpaul169 Buna ziua;va rog sa imi spuneti daca cineva foloseste intr-un articol cuvinte neplacute la adresa unor persoane dintr-un grup,fara a preciza numele lor sau al ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)