avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amnistia 2014
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amnistia 2014

Buna ziua, va rog un raspuns daca se poate privind amnistierea unor pedepse, proiectul de lege propus, se refera la toti cetatenii romani? Daca un roman este judecat si condamnat de un alt stat, iar in momentul in care se acorda amnistia ( daca se aproba bineinteles ) respectivul este inchis intr-un alt stat, poate beneficia de acest proiect? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 18:18, 1 Ianuarie 2014
Amnistia nu se poate referi la condamnari aplicate in alte state. Ar insemna ca statul roman sa se amestece in sistemul juridic al altui stat, ceea ce este inadmisibil si imposibil, modificarea ordinii juridice penale a unui stat suveran neputand fi facuta decat de legiuitorul din acel stat.
este vorba despre un cetatean roman extradat de catre Romania pentru a fi judecat de un alt stat UE, cu conditia ca dupa condamnare, respectivul sa fie trimis in tara sa pentru a-si ispasi pedeapsa. in Romania , dupa cate stiu, conform procedurilor semnate intre statele UE, se recunoste actele judiciare straine, iar statul roman este statul de executare a pedepsei, de unde vine si intrebarea mea cu privire la amnistie. Se schimba cu ceva raspunsul dvs d-le avocat?
Raspunsul meu ramane acelasi. In legea de amnistiere se prevad expres pedepsele pentru care intervine amnistia. Infractiunea pentru care a fost condamnat este o infractiune prevazuta intr-un alt sistem de drept penal. Evident ca de obicei infractiunile dintr-un anumit stat au un echivalent si in ordinea noastra juridica si, de asemenea, evident ca recunoasterea unei hotarari straine este o actiune des folosita de persoanele condamnate in alte state, insa eu raman la principiul enuntat in primul mesaj. Pot sa motivez si in sensul dorit de dumneavoastra, insa problema mea o constituie faptul ca un proiect de lege cu privire la amnistie se refera la pedepse pentru infractiuni din codul penal roman sau legi speciale (prima conditie peste care nu pot trece). Bineinteles, la momentul la care va fi promulgata o astfel de lege, desi eu sunt circumspect cu privire la acest lucru, acel cetatean roman trebuie sa incerce sa profite de acel act normativ, este un lucru normal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat european sorinabeica sorinabeica Buna seara imi poate explica si mie cineva ce inseamna mandat european de expulzare se face referire doar la tarile uniunii europene sau la toate ... (vezi toată discuția)
Problema cazier thepatriot thepatriot Buna ziua! Am o intrebare la dvs... Daca o persoana de cetatenie romana este condamnata pe teritoriul unui alt stat, nemembru UE,si cere sa fie transferata in ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege privind gratierea unor pedespe si amnistierea unor infractiuni Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform unui proiect de lege intitulat \\\\"Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse\\\\", depus la Cameră de deputaţii ... (vezi toată discuția)