avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere datorie
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere datorie

Aveam un abonament la [ furnizor telefonie], si cu 4 luni inainte de incheierea perioadei contractuale, domnii s-au hotarat sa imi dubleze factura telefonica, pt ca "era la moda" in perioada aceea. Factura primita era in valoare de aprox. 350 ron, am luat legatura cu ei sa vad ce s-a intamplat, raspunsul a fost "atat v-a venit, atat platiti, nu avem ce va face". Atunci am refuzat sa platesc. Uimitor este ca, in somatiile de plata ulterioare, factura restanta figura la suma de 150 ron... Toate bune si frumoase, acum s-au implinit 3 ani de la acea factura restanta, timp in care am tot primit somatii de la top factoring. Intrebarea mea este: s-a prescris datoria? Si daca da, trebuie sa fac vreun pas ca sa nu ma trezesc cu surprize?
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:31, 3 Ianuarie 2014
Termenul general de prescriere intervine si opereaza,numai in cazul in care creditorul,in interiorul termenului,nu efectueaza si nu comunica acte de procedura=notificari/somatii
In cazul dv,precizati "timp in care am tot primit somatii ",
Trebuie sa cunoasteti ca termenul general de prescriptie se intrerupe si se reia un nou termen cu ocazia emiterii de acte de procedura,astfel incat,datorita somatiilor multe la numar primite, termenul s-a tot reluat de atatea ori cate somatii au fost comunicate
Astfel de notificari nu intrerup termenul de prescriptie, numai actele de executare o fac.
Sub noul cod civil ( art 2540), punerea in intarziere intrerupe prescriptia daca e urmata in timp de 6 luni de o chemare in judecata.
Pt ca nu au un titlu executoriu, firma ar trebui sa va cheme in judecata si va puteti apara pt ca veti fi citat. Pana atunci nu-i luati in seama si nu le raspundeti.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Asa tin si eu minte, ca acele plicuri trimise prin posta nu sunt somatii oficiale, practic in acest timp nu am nici o citatie oficiala, document de tribunal, sau document semnat cu ei. Deci practic fiind implinit termenul de 3 ani, singurul lucru ce-l pot ei face este sa ma citeze intr-un proces, moment in care pot invoca prescriptia, am inteles corect?
Si inca o curiozitate: din clipa in care au preluat datoria de la cosmote, ei calculeaza am observat penalitati de intarziere. Sunt legale, atat timp cat eu cu firma asta nu am nici un contract de nici un fel semnat?
singurul lucru ce-l pot ei face este sa ma citeze intr-un proces, moment in care pot invoca prescriptia, am inteles corect?

Corect !
Mai puteti invoca si faptul ca cesiunea de creanta nu va e opozabila daca firma de telefonie nu v-a instiintat ca ati fost cedat, cui..

Nu aveti contract cu ei, ati avut cu firma de telefonie, insa firma e noul dvs creditor cu toate drepturile firmei de telefonie, asa ca va calculeaza legal penalitatile.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin efectul cesiunii, creanţa rămâne neschimbată, păstrându-şi natura, dar şi eventualele garanţii ce o însoţesc, întrucât în conformitate art. 1396 C. civ. (art. 1568 NCC) vinderea sau cesiunea unei creanţe cuprinde şi accesoriile acesteia, iar cesionarul se subrogă în toate drepturile cedentului, urmând a recupera întreaga valoare a creanţei. În speţă, în contractul de cesiune de creanţă părţile au convenit cesionarea creanţei împreună cu garanţiile reale şi personale accesorii, şi prin urmare, faţă de faptul că părţile au inserat în contract o clauză penală, este legală includerea în conţinutul creanţei cesionate, pe lângă valoarea nominală, şi a penalităţilor de întârziere rezultate din activarea clauzei penale. (Decizia nr. 985 din 12 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)
[ link extern ]
multumesc frumos de informatii, un an nou cat mai bun! La Multi Ani!

Alte discuții în legătură

Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Am observat ca foarte multe firme ce se ocupa cu recuperarea creantelor au un obicei cel putin ciudat. De altfel sunt sigur ca fiecare a trecut ... (vezi toată discuția)
Schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, intrerupe prescrierea? georgetta9 georgetta9 In 1999 am luat o tzeapa de la un tip ce s-a prefacut ca vrea asociere pe firma, in fapt fiind camatar mascat. Din 2002, in urma unei hotarari, creanta a fost ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)